Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ger-spellagen-annat-an-skattemiljoner-till-staten/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Tveksamt om spellagen ger mer än pengar till staten”

”Marknadsföringsdelen i den nya spellagen har spelbolagen tolkat på sitt egna sätt”, enligt insändarskribenten. Foto: Patric Söderström/TT

Det är välkommet att civilminister Ardalan Shekarabi (S) ställer sig kritisk till spelbolagens intensiva marknadsföring i skuggan av den nya spellagen. Samtidigt gäller det inte tappa intentionerna kring osunt spelande, skriver Stefan Carlquist, före detta spelmissbrukare.

Rätta artikel

Det var stora förväntningar på den nya spellagen från oss nyktra spelmissbrukare. Nu skulle möjligheterna att bygga upp ett spelberoende försvåras. 

Huvudspåret i lagen var att staten skulle få kontroll genom licenser och skatteintäkter. Marknadsföringen blev fri, med krav på måttfullhet och omsorgsplikt. Spelarnas spelmönster skulle följas och åtgärder vidtas om spelproblem misstänktes.

En webbsajt, spelpaus.se, lanserades där den spelberoende själv kunde registrera sig. Vid registrering stängs man av hos alla licensierade aktörer. På varje spelbolags hemsida ska tre länkar finnas:

• Självtester för osunt spelande.

• En spelbegränsning där ett periodiskt belopp anges (som endast gäller den aktuella spelsajten).

• Spelpaus.se.

Nu har vi levt med den nya spellagen i tre månader. Har intentionerna infriats?

Enligt en DN-undersökning spelade svenskarna bort 1,6 miljarder kronor i januari. Detta var beräknat på de skatteredovisningar 50 av 74 licensierade bolag lämnat till staten. Om det är mer eller mindre än tidigare framgår inte, för det har endast spelbolagen vetskap om. Av denna summa får staten in 18 procent i skatt. 

Hur ska pengarna användas? Går de in i välfärdssystemet eller är de öronmärkta för att behandla spelberoende personer? När det gäller alkohol- och tobaksskatten riktas medel till landsting och kommuner för preventivt och behandlande arbete genom sjukvård, öppenvård och föreningar.

Kommer extra skattemiljoner från spelbolagen hjälpa spelmissbrukande på något sätt?

Marknadsföringsdelen i den nya spellagen har spelbolagen tolkat på sitt egna sätt. Det är inget bolag som har förstått innebörden i ordet måttfullhet. Spelreklamen tar stor plats i tv- och radiokanaler. Det erbjuds insättningsbonusar, snabba insättningar och pengarna på bankkontot inom fem minuter.

Kändisar från sport- och underhållningsvärlden agerar ansikte utåt för många bolag och tjänar snabba pengar med sitt deltagande. Löfte ges om underhållning och vinster om man spelar. 

Varken tobak eller alkohol får det här reklamutrymmet tack vare en fungerande reglering genom lag. Varför gör man skillnad på dessa olika beroenden och missbruk? Är det för att tobak och alkohol är substanser och spel ett processberoende?

Sen den nya lagen trädde i kraft har reklamvolymen bara ökat. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har uppmanat spelbolagen att komma med förslag för att komma till rätta med det, och efter analys av åtgärdsplanerna så anser han inte det vara tillräckligt. Jag ser mycket fram emot vad ministern kan nå fram till kring detta.

Den erfarne spelaren vet att alla casino- eller bettingsidor redan innan den nya lagen hade möjligheten till spelbegränsning och spelpaus. Men det var inte centraliserat som spelpaus.se är. 

Det lite större problemet är att man inte själv inser sitt spelmissbruk. Att erkänna sig som osund spelare är tufft, och många undviker att begränsa sitt spelande eller ta en paus även om man kanske borde. Många försöker i stället få till en snabb lösning på sin situation genom att spela ännu mer i jakten på storvinsten, vilket i slutändan kan leda till problem med skulder, lån och brottslighet.

Samtliga spelbolag har alltid haft full kontroll på spelarnas spelmönster. Det är ur den kontrollen bonusar och andra erbjudanden kommer när man behöver premieras, spelar för lite eller uppmuntras att fortsätta efter större förluster. Aldrig var det någon som frågade om man verkligen hade råd att spela. 

Den delen i lagen där osunt spelande ska kontrolleras borde vara enkelt för spelbolagen att efterleva. Statistiken har man redan på varje spelande individ.

Civilministern måste nu fullfölja åtgärderna kring marknadsföringen men inte tappa intentionerna kring osunt spelande och spelpaus. Ger den nya lagen verkligen något annat än skattemiljoner till staten?

Låt intentionerna bli resultat, rädda en människa!