Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 08:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gilljam-onsketanker-och-blundar-for-fakta/

DN Åsikt

DN Åsikt. Gilljam önsketänker och blundar för fakta

En professor borde kunna hantera enkla fakta om att snus bidrar till färre skador. Men privatmoralen tar över.

Sedan när blev det relevant för professorer att uttala sig om estetik och kultur? Ja, det finns naturligtvis inget som hindrar, men den som ägnar sig åt folkhälsa borde rimligen kunna vara lite mer objektiv och saklig än vad Hans Gilljam lyckas med.

Det är förståeligt att det finns en tveksamhet bland vissa forskare när det gäller att lyfta fram snusets fördelar. De kan finnas gamla ideologiska skäl till detta, eller så kan läkemedelsindustrins intresse skina igenom. Det är väl känt att Gilljam fått stöd av Pfizer som tillverkar nikotinläkemedel, men redan 2009 kunde han konstatera att snus fungerar bra som utkörsport för den som vill sluta röka. Oavsett vilket, så borde debatten kunna föras på mer sakliga grunder och med otvetydiga fakta som utgångspunkt.

Svenska män snusar överlägset mest inom EU. Svenska män har lägst dödlighet i tobaksrelaterade sjukdomar inom EU. Snusförbudet inom EU är ” All-time worst, most unethical, most anti-scientific public health measure”. Detta enligt Clive Bates som var ansvarig för tobaksfrågor under Tony Blair.

Den som önsketänker att det inte finns något samband mellan dessa två fakta, gör diskussionen en otjänst. Det är dags att överge den linjen för en mer pragmatisk diskussion där Sverige med sitt snus otvetydigt tjänar som internationellt föredöme när det gäller att begränsa skadorna från rökning.