Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/godis-ar-for-billigt-infor-en-sockerskatt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Godis är för billigt – inför en sockerskatt”

Foto: Fredrik Varfjell

Fetman ökar bland svenskarna och våra tänder blir allt sämre. Det är alldeles för billigt med godis. Höj skatten på socker och sänk den på frukt och grönsaker, skriver läsaren Sune Forslund.

Rätta artikel

Nu när regeringsfrågan är löst så är det dags att ta itu med problem som ständigt ökar. Sjukvårdskrisen beror inte bara på att vi har för få händer och fötter i sjukvården. Vårt beteende och alla frestelser som lockar oss till ett icke bra leverne är också saker man kan göra något åt.  

Svenskarna blir allt fetare och speciellt barnfetman har ökat. Fetma orsakar i sin tur en rad sjukdomar. Allt fler människor får sämre tänder. 

Tobak och alkohol förorsakar också skador för mänskligheten. Där har man med ständigt höjda skatter parerat skadeverkningarna och därmed belastningen på samhället. Men när det gäller att kroppsmasseindexet BMI ständigt ökar för varje år gör man ingenting. 

Gör en skatteväxling! Inför högre skatt på socker mindre moms på frukt och grönsaker. 

I dag var jag inne på en bensinmack i ett ärende och vad som slog mig var dessa enorma hyllmeter med godis, choklad och läsk. Är detta en mack eller är det en godisaffär? Man undrar hur många procent hyllmeter detta tar upp. Dessa varor är också alldeles för billiga. 

Det finns många skäl till att införa sockerskatt. Statistiken över hur BMI har ökat, barnfetman, tandhälsa, diabetes och övriga sjukdomar på grund av fetma.