Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 08:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/golfen-maste-ga-over-till-tolv-hal-for-att-overleva/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Golfen måste gå över till tolv hål för att överleva”

Båstad Golfklubbs gamla bana från 1930 är Sveriges näst äldsta 18-hålsbana. Foto: Johan Dahlqvist

INSÄNDARE. Den konservativa golfsporten måste tänka om för att överleva. De tidsödande 18-hålsrundorna måste bytas ut mot tolvhålsbanor, skriver Sven-Åke Runelid.

Redan för tio år sedan var den store mästaren Jack Nicklaus allvarligt bekymrad över golfens framtid. Han föreslog att man skulle gå över till tolvhålsrundor och även göra hålkopparna större för att locka nya golfare, behålla gamla och få ner ronderna till max två och en halv timme. När en så stor mästare talar borde golfvärlden lyssna.

Nu har även Brooks Koepka, världens högst rankade spelare, tagit bladet från munnen och påpekat att den nuvarande formen av golfspel är förlegad, tråkig och alldeles för tidskrävande. Han vill minska antalet spelade golfhål även under proffstävlingar.

I dag utgår standardnormen för allt golfspel utifrån 18 hål. Vi måste ändra grundsynen så att standard för golf blir tolv hål.

Det enkla är ofta det geniala. Förändringen kan göras inom alla befintliga golfanläggningar och kostar nästan inget.

Konsten blir att få våra hjärnor att tänka annorlunda och förstå att även golfen måste förändras för att möta morgondagens golfare med en modern version i en annan tid. Framtidens golfare måste erbjudas ett golfspel som i normalfallet tar max två och en halv timma att utöva. 

Gör vi inget radikalt kommer golfen att bli en sport som sakta tynar bort i sitt gamla konservativa tänkande. En sport som inte är anpassad i tid för unga intressenter och även missar möjligheten att locka fler utövare. Vem vill börja med en idrott, som i tävlingssammanhang kan ta över fem timmar att spela?

”Öka takten och må bättre”, skriver professor Carl Johan Sundberg vid Karolinska Institutet som hävdar att golfspel över tolv hål även skulle vara bättre ur hälsosynpunkt.

Om denna enkla förändring i tid och rum inte bara förbättra golfens möjligheter att överleva i framtiden, utan även blir en lisa för kropp och själ borde genomförandet vara självklart och därmed besegra vårt motstånd till förändring.

Den första tävlingen i British Open 1860 i Prestwick spelades för övrigt på en tolvhålsbana.