Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gor-ert-jobb-och-stanna-hemma-i-pask/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Hjälp och stanna hemma i påsk”

Östersunds sjukhus är det enda som finns i hela Jämtland, skriver Marlene Sundin, sjuksköterska på akuten, som uppmanar alla att stanna hemma under påsken.
Östersunds sjukhus är det enda som finns i hela Jämtland, skriver Marlene Sundin, sjuksköterska på akuten, som uppmanar alla att stanna hemma under påsken. Foto: Robert Henriksson/TT

INSÄNDARE. Jämtland har bara ett sjukhus och kan inte klara en stor anstormning av patienter som smittats av det nya coronaviruset. Gör därför ert jobb och stanna hemma i påsk, skriver Marlene Sundin, sjuksköterska på akutmottagningen i Östersund.

Det pågår just nu en massiv insats för att förbereda oss i vården på vad som komma skall, men oron är stor att vi inte kommer att räcka till.

Min arbetsplats, akutmottagningen i Östersund, är numera inplastad och avgränsad i ren och oren zon och utökad med moduler på parkeringen vid ambulanshallen. Vi får nya rutiner att förhålla oss till flera gånger per dag. Flera kollegor är sjuka alternativt satta i karantän i väntan på coronasvar.

I detta myller av intryck behöver vi all hjälp vi kan få. Jag kan inte nog betona vikten av att stanna i sitt hemlän. Det handlar inte om risken för er att bli sjuka, utan om den påtagliga risken för oss att inte hinna med de som blir smittade och faktiskt behöver vår hjälp.

Och glöm inte att det här inte bara handlar om corona. Är akuten överbelastad gäller det även allt annat som kan inträffa under en fjällsemester såsom benbrott, bröstsmärtor, huvudvärkar, bilolyckor och buksmärtor med mera.

Vi har ett sjukhus i hela Jämtland, Länet är till ytan lika stort som Skåne, Halland, Blekinge och Småland tillsammans. Påskveckorna brukar vanligtvis vara några av de högst belastade under året. Lägg då till en pandemi på det och jag väljer att tänka på annat. Det blir för jobbigt annars. 

Vi gör alltid vårt jobb och prioriterar de svårast sjuka och skadade först. Nu hoppas jag att ni gör ert jobb och håller er på hemmaplan den här påsken. Tack så jättemycket på förhand!

Fler insändare i samma ämne:

”Påskresor till fjällen sprider smittan”

”Ställ in fjällresan och stanna hemma i påsk” 

”Spärra av Norrland för hela Sveriges bästa”

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt