Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Gör ett val för miljön – skaffa bara ett barn

Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT

Svenskarnas miljömedvetenhet bör ta ett steg till. Alla som blir föräldrar borde ställa sig frågan om ett barn räcker – för miljöns skull.

Många svenskar har börjat anpassa sig till en mer hållbar livsstil. Kör mindre bil, äter mindre kött, struntar i transatlantiska flygningar.

Under 2016 fann en undersökning från Food & Friends att andelen svenskar som väljer att äta vegetariskt ökar starkt och att 41% äter veg minst en gång i veckan. Vi ser också för första gången i svensk historia en minskning utav köttkonsumtion per person, uppmätt till en 2% minskning under första kvartalet i 2016. I en undersökning från Bil Sweden fann man att det registrerades cirka 4.900 nya ”supermiljöbilar” (bilar som släpper ut högst 50 gram koldioxidutsläpp per kilometer vilket innebär att det kräver någon form av eldrift) under årets första fyra månader – en ökning med 49 procent jämfört med samma tid förra året.

Många ser nog detta som rimliga uppoffringar för miljöns skull. Betyder det att vi i Sverige kanske vi nu är redo att ta diskussionen om vad vi kan tänkas göra för miljön till en helt ny nivå?

Lunds universitet släppte nu under sommaren en forskningsstudie där man tittade på vilka livstillval som har största effekt att minska koldioxidutsläpp i utvecklade delar av världen. Utav de olika livsvalen studien tittade på så var den med allra störst minskning av koldioxidutsläpp valet att skaffa ett barn mindre, alltså att aktivt välja att inte ha ett eller flera barn till. Det skulle motsvara 58,6 ton av koldioxidekvivalenser per år - baserat på alla framtida ättlingars utsläpp och nuvarande konsumtionsmönster (denna siffra kan reduceras kraftigt om utsläppsnivåerna minskar). Om vi sätter det i relation på nummer två på listan, att leva helt utan bil som skulle spara 2,4 ton av koldioxidekvivalenter per år så kommer en fråga snabbt att formas: Kan vi verkligen ignorera en så stor möjlighet till minskning av vårt avtryck?

Det är en fråga som skulle ifrågasätta hela vår utveckling som samhälle, att föra vidare arv och tradition till nästa generation. Att en regering skulle ta kontroll över vad du gör med din kropp kan aldrig vara ett alternativ, däremot kan det vara tid att börja ta den här diskussionen i samhället, med din partner och viktigast av allt: med dig själv. Räcker det med ett barn för mig? Kommer jag känna mig nöjd med ett barn att älska och ta hand om?

Ingen annan än du själv kan välja detta, men det är kanske tid att alla föräldrar, nuvarande och blivande, frågar sig detta. För det valet kan vara det som ger ditt barn en framtid.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.