Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 05:36 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gor-loof-till-statsminister-och-lofven-till-utrikesminister/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Gör Lööf till statsminister och Löfven till utrikesminister”

Foto: Erik Simander/TT

Lösningen på regeringspusslet är att bilda en S+C+L+MP-regering med Annie Lööf som statsminister. Stefan Löfven skulle bli en utmärkt utrikesminister och Socialdemokraterna skulle få de flesta ministerposterna, skriver läsaren Kenneth Nilsson.

En ny regering har två allt annat överskuggande uppgifter, nämligen dels att på allvar ta itu med den påbörjade klimatkatastrofen, dels att blockera allt sverigedemokratiskt inflytande.

Riksdagens mandatfördelning ser efter valet ut så här:

• Det röd-gröna blocket med Socialdemokraternas 100 mandat, Vänsterpartiet 28 och Miljöpartiet 16, summa 144.

• Det blå-gula blocket med Centerpartiets 31 mandat och Liberalernas 20, summa 51 mandat

• Det bruna blocket med Moderaternas 70 mandat, Sverigedemokraterna 62 mandat och Kristdemokraterna 22 mandat, summa 154 mandat.

Detta gör C och L var för sig till vågmästare.

En regering bestående av Socialdemokraterna och Centerpartiet skulle kunna kan ta itu med de viktigaste två frågorna. Andra frågor torde vara ”förhandlingsbara”.

Med stödröstning från åtminstone V och MP får man 175 mandat och absolut majoritet. Det går även att driva mittenpolitik.

Om V lägger ner sina röster, men MP och L stöder, får man ihop 167 mandat, vilket är fler än det bruna blocket har.

I denna regering borde Annie Lööf bli statsminister, dels för att C måste få en god karamell som tröst för "allianssvek", dels för att motverka socialdemokratiska överkörartendenser. Ännu bättre vore om L och/eller MP också ingår, allt för att späda ut S-inflytandet.

För Socialdemokraterna vore detta kanske ett bittert piller, men Stefan Löfven skulle bli en utmärkt utrikesminister (och excellens!) och Magdalena Andersson kan stå kvar som inflytelserik finansminister eftersom S kommer ju att få merparten av ministerposterna.

Isabella Lövin fortsätter lämpligen som klimatminister, och vem är mer lämpad att skaffa fram kulor och krut än Jan Björklund?

DN Åsikt 15 oktober 2018 kl 15

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.