Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 20:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gor-man-ett-daligt-jobb-forlorar-man-det-aven-om-man-ar-kvinna/

DN Åsikt

DN Åsikt. Gör man ett dåligt jobb förlorar man det – även om man är kvinna

Historien om vad som hänt i Svenska Akademien är långt ifrån utredd. Offer har redan utkrävts, både män och kvinnor. Gör man ett dåligt arbete förlorar man det. Det är inte riktigt samma sak som att brännas på bål.

Vår tids bålbränningar? Sara Danius avgår som sekreterare ur Svenska Akademien. Det mesta av historien har skett bakom stängda dörrar.  Historien är långt ifrån utredd. Offer har redan utkrävts, både män och kvinnor. Och i morgon ska det hållas en knytblusdemonstration för ett av offren utanför Börshuset med ”tusentals deltagare”. 

Tre av de fem exemplen av ”bålbränning” är hämtade från den politiska världen. Påståendet att de bränts på bål är på alla sätt kontroversiellt. Tre av dem deltog på de premisser som gäller inom politiken och avgick från sina uppdrag eftersom de på olika sätt förlorat förtroendet.

Man skulle också kunna säga att de gjorde ett dåligt jobb. Gör man ett dåligt arbete förlorar man det. Det är inte riktigt samma sak som att brännas på bål.

Det fjärde exemplet, Sara Danius, har enligt egen uppgift avgått av eget val. Skälet är detsamma. Hon uppger själv att hon förlorat förtroendet som akademins sekreterare och tar därför konsekvenserna. Bränd på bål? Knappast. Och frågan om varför är fortfarande obesvarad.

Nu vill knytblusrörelsen ta kommandot och få sin sanning medialt stadfäst. När dimman lättar kommer vi alla få reda på vad som egentligen hände. Och jag har svårt att tro att det kommer att att gå till historien som en bålbränning.

Däremot undrar jag om inte insändaren bara är en förtäckt gratisannons för demonstrationen i morgon med annonsens typiska överdrifter. Undrar om kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) kommer att vara där? Och kommer hon att bära sin vackra nobelkreation?