Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 18:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gor-om-en-politikerfylld-medieorgie-till-ett-mote-med-valjarna/

DN Åsikt

DN Åsikt. Gör om en politikerfylld medieorgie till ett möte med väljarna

I stället för att låta partiledarna och politiker synas i skyddande bubblor borde arrangörerna se till att de möter väljarna, vars verklighet de styr. Vi behöver inte ett mediejippo som involverar politiker, vi behöver politiker som konfronteras av väljarna.

Almedalsveckan som koncept är en alldeles fantastisk idé som tar oss närmare direktdemokrati genom att vi har möjligheten att träffa de folkligt valda representanterna som styr Sverige. Det har i alla fall fungerat så under en lång tid.

I dag verkar det vara väldigt lågt prioriterat att som politiker träffa och diskutera med väljarna. I stället väljer man att under några få timmar flamboyant fäkta med armarna i de stora mediehusens burar för att tillkalla uppmärksamhet för partiets ofta redan självklara ställning i inaktuella frågor.

Inget parti behöver hävda sig gentemot något annat eftersom alla får en egen dag dedikerad åt dem, där de ensamma får all uppmärksamhet i heta stolar, där den enda stressen kommer från dagstidningarna som de är tränade att värja bort, för att sedan hålla ett tal till nationen under lugna omständigheter. Inga motgångar når partiledarna när partierna, deltagarna och arrangörerna ser till att skydda dem från obekvämligheter.

Vi skulle kunna ha en vecka där vi, folket, får träffa de vi har valt att styra vårt land, och som i många avseenden styr våra liv. En vecka där vi kan ifrågasätta effekterna av alla skatter, eller behoven av alla skattelättnader, en vecka där vi kan ställa våra ledare mot väggen och fråga varför vallöften inte har genomförts, eller varför man har gjort helomvändning i sina ställningstaganden.

Varför höjs skatten på drivmedel i hela landet när landsbygden är beroende av det samtidigt som storstäder inte bara har alternativ, men inte ens behöver dessa drivmedel tack vare en utbyggd kollektivtrafik? Behöver vi verkligen Alliansen och en blockpolitik för att kunna styra Sverige? Varför tappar alla partier väljare till ett etablerat missnöjesparti istället för att lyssna på folket och utforma politiken efter deras vilja?

Är ”DJ-battle” verkligen något att prioritera en vecka som denna?

Självklart ska även politiker ha möjlighet att slappna av och njuta av att få vara på en paradisö som Gotland, men det betyder inte att deras arbete i Rosornas stad behöver vara en dans på rosor, snarare bör de ställas inför tuffare utmaningar än vanligt. Dagliga debattdueller mellan våra partiledare där publiken får ställa unika frågor till debattörerna i stället för journalister som redan har utslitna schablonfrågor och en möjlighet till att få samtala med våra politiker i öppna forum för att ifrågasätta eller berömma deras arbete är väl ändå inte för mycket begärt när alla ändå är här på plats?

De enda som har något att förlora på detta är de som har mest att vinna, våra politiker.