Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gor-skolgarden-storre-pa-bilarnas-bekostnad/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Gör skolgården större på bilarnas bekostnad”

Anslag vid parkeringen utanför Sjöstadsskolan i Stockholm. Foto: Anna Forsmark 

INSÄNDARE. Nu kan ansvariga politiker i Stockholm visa att de menar allvar med att de sätter barn före bilar. På en skola i Hammarby sjöstad kan en av stadens minsta skolgårdar bli större om parkeringsplatser tas bort, skriver föräldern Anna Forsmark.

Intill Sjöstadsskolan i Stockholm ligger en parkeringsplats för bilar som kan sägas upp av staden. Den används på veckodagar samtidigt som skolbarn trängs på skolgården bredvid.

Att säga upp parkeringen kräver beslutsfattare som vågar ta ställning för barnen och prioritera deras rörelse framför stillastående bilarna.

I flera år har det varit en diskussion om att skolgården, som är en av de minsta i staden i förhållande till antalet elever, borde utökas. Nu visar siffror från Stockholm stad att antalet klasser kommer att öka på skolan under kommande år.

Vi föräldrar önskar kunna ge barnen en viktig present på avslutningen på tisdag: ett löfte om att parkeringen sägs upp och att skolgården byggs ut.

Bilar som behöver parkering just här på dagarna kan få plats i garagen i närheten. Och staden får chans att nå andra viktiga mål om buller, miljö, klimat och fokus på psykiskt och fysiskt välmående, rörelse och aktivitet.