Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 03:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gor-varlden-battre-och-valj-att-vara-en-bra-manniska/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Gör världen bättre och välj att vara en bra människa”

Foto: TT

En av de bästa gåvorna du kan ge till världen är att ta hand om dig själv så att du har möjligheten att välja att vara en bra människa. Behandla andra människor som du själv skulle vilja bli behandlad, skriver läsaren 

Varje dag får vi en dos av berättelser. Många väljer vi själva, andra kan vi nästan inte undvika.

Hur ska vi kunna förändra och förbättra vår värld när vi ständigt blir matade med så mycket negativitet, våld, hat och förvrängda verkligheter? Till och med på vår fritid är det många som väljer negativitet och mord genom att till exempel läsa deckare. 

Dagens nyhetsrapporter brukar ofta överträffa fiktionen – ändå vill man läsa kriminalromaner strax innan man ska sova. Facebook borde ändra namn till Fejkbook, då det mesta där är snedvridningar av sanningen och bilderna har tusen filter.

Hur kan vi tro att vi går mot en ljusare framtid när vi dagligen matar oss själva, vår omgivning och våra barn med så mycket sjuka ideal och skräp?

Vi behöver berättelser som lär ut något vettigt, något vi kan dra lärdom av. Det behöver inte vara bara positivt, men gärna mer positivt än dagens nyhetsrapportering. 

Albert Einstein sade att vi inte kan lösa våra problem med samma tankesätt som vi använde när vi skapade dem. Vi sitter fast i något slags negativ dimension, där negativitet och hat bara föder ännu mer negativitet och hat. Vi måste tänka och agera på nya sätt för att få en bättre tillvaro.

Mahatma Gandhi sa att vi måste vara den förändring som vi vill se i världen. Vi kan inte gå omkring och vänta på att andra ska förbättras, vi måste börja med oss själva.

En av de bästa gåvorna du kan ge till världen är att ta hand om dig själv så att du har möjligheten att välja att vara en bra människa. Behandla andra människor som du själv skulle vilja bli behandlad. Om hela jordens befolkning var kloner av dig, skulle detta då vara en bra eller dålig planet?

Berättelser är en viktig del av att vara människa. Låt oss bli mer medvetna om vilken typ av berättelser vi väljer.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.