Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 13:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/goteborgspolitikerna-slosar-bort-skattepengar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Göteborgspolitikerna slösar bort våra skattepengar”

Protester mot Västlänken i samband med att det första spadtaget togs den 30 maj i fjol. Foto: Thomas Johansson/TT

Mitt förtroende för de styrande i Göteborg är förbrukat. Listan med projekt som kostat skattebetalarna är lång och fortsätter växa, skriver läsaren Kerstin Lidbeck.

Rätta artikel

I dagarna meddelade Västtrafik att man vill stoppa den planerade linbanan till Hisingen efter skenande kostnadsförslag, trots att trafiknämnden fortsatt tror på bygget. Projektet har redan kostat över 100 miljoner kronor i löne- och konsultkostnader, till ingen nytta.

Listan med projekt som gått långt över budget och i vissa fall även lagts ner är lång:

Bygget av Skeppsbron har redan överskridit kostnaderna med en miljard kronor.

• Nästan två miljarder kronor har investerats i det nedlagda projektet Gobigas.

• 30 miljoner kronor lades på det utskällda vattenspelet på Götaplatsen.

Svårvagnsdepån på Ringön överskrider budgeten med en halv miljard kronor.

• Ridsport-EM 2017 blev 55 miljoner dyrare än väntat, och renoveringen av Scandinavium överskred också budgeten med cirka 20 miljoner kronort.

Nya Hisingsbron överskrider budgeten med 100 miljoner kronor.

• 50 miljoner kronor har lagts på Åkareplatsen, som endast agerar tillfällig lösning under arbetet med Västlänken. Bygget har även bidragit till trafikkaos och ökade utsläpp.

Och så har vi Västlänken, en redan förlegad satsning som bland annat Riksrevisionen kritiserat. Med tanke på att större delen av fordonsflottan är fossilfri när projektet planeras tas i drift kompenseras aldrig utsläppen i byggskedet. 

Västlänken är ett mord på Göteborg som stad. Budgeten, som låg på 20 miljarder kronor, väntas överskridas med över hälften. Trafikverket väljer att inte uppge några beräknade summor. 

Alla dessa pengar är bortslösade samtidigt som barnomsorg, skolor och sjukvård går på knäna, integrationen är misslyckad, bostäder saknas och utanförskapet växer. 

Politikerna kan inte ens läsa på och ta till sig de tunga utredningar som finns om Västlänken, eller fatta vettiga beslut om ekonomiska risksatsningar som Skeppsbron och linbaneprojektet. Förtroendet är helt enkelt förbrukat.