Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gransen-for-momsfria-paket-maste-hojas-kraftigt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Gränsen för momsfria paket måste höjas kraftigt”

Foto: Pontus Lundahl/TT

Tullverket ägnar sig åt att jaga privatpersoners paket i stället för att fokusera på viktigare saker som stöldgods. Nu måste gränsen för vad som kan skickas utan moms till icke EU-länder höjas kraftigt, skriver läsaren Håkan Persson.

Rätta artikel

Vi brukar dela årskalender med en familj i Japan. Det innebär att jag skickar dem cirka fem kalendrar med svenska motiv och de skickar mig ungefär motsvarande antal med japanska motiv. Det är en gest till nyår mellan två vänners familjer.

Jag blev mäkta förvånad när jag från Postnord fick en faktura att betala moms och administrativa avgifter för dessa kalendrar som min japanske vän har skickat mig, inklusive moms på transporten.  Det räcker alltså inte att porto är betalat, utan Postnord ska dessutom ta ut en administrativ avgift för sin hantering.

Det måste vara ett missförstånd, tänkte jag. Jag kontaktade Postnord som anger att för värden över 500 kronor inklusive transport ska moms erläggas och Postnord har också rätt att ta ut administrativa avgifter.

Dessa är reglerna, svarade Postnord och hänvisar till Tullverket. Tullverket säger att sådan är lagen. 

I de nyheter jag följer i dagspressen kan jag bara konstatera att Tullverket samtidigt “låter" stöldgods som cyklar, båtmotorer, bilar och bildelar lämna landet utan åtgärd. Vapen och vapendelar, narkotika och illegala substanser kan också passera in i landet med nästan samma lätthet. 

Jag har milt uttryckt svårt att förstå denna prioriterade jakt på “mygg” när man låter “elefanter” fritt passera över gränserna. Hur vill Tullverket att vi, gemene man, ska uppfatta Tullverkets uppdrag? 

Vad är ert fokus och vilka är era prioriterade områden, att jaga “mygg” och titta på “elefanter" som passerar?

Min uppmaning är att fokusera på det som är viktigt och gör nytta för samhället, stoppa ”elefanterna”. Om beloppsgränsen för icke EU–länder måste finnas borde den höjas till minst 2.000 kronor för att täcka porto och transportkostnader, om dessa över huvud taget måste vara med.

Lägg inte tid och resurser på småsaker!