Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gratis-terapi-skulle-minska-psykiska-ohalsan/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Gratis terapi skulle minska psykiska ohälsan”

”Om vi skulle införa fri terapi skulle alla må bättre”, menar insändarskribenten. Foto: Pontus Lundahl/TT

Gratis terapi till barn, ungdomar och vuxna skulle göra samhället friskare och tryggare. Detta skulle på prov kunna införas en eller ett par kommuner, skriver läsaren Rebecca Stadener.

Rätta artikel

Om vi skulle införa fri terapi skulle alla må bättre. Vi skulle få en ny kår av terapeuter och en myndighet som kontrollerade dem, vilket ger nya arbetstillfällen. 

Det skulle givetvis kosta statliga medel att genomföra detta, men samhället skulle tjäna på det då chanserna att stoppa våld, missbruk, självskadebeteende och psykisk ohälsa skulle öka inom loppet av ett par år. 

En annan aspekt är att det även skulle bli en miljömässig vinst om många slutade tröstkonsumera.

”Alla ska må bra” som modell ger ett tryggare samhälle och blir en vinst för alla. Utsatta barn kan exempelvis få bearbeta sina trauman direkt, vilket ger en bättre start på livet. 

Exemplen är flertaliga, och om människor som i dag lider av psykiska problem får bättre möjligheter att ta itu med dessa kan det bli det en jätterörelse i samhället när fler tar detta steg samtidigt.

Med fri terapi kan vi ta tillvara på allas fulla kapacitet, vilket skulle göra både de som mår dåligt och dess medmänniskor lyckligare. Man skulle kunna testa detta i en eller ett par kommuner under några år. Vill man så går det.