Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/grisar-har-liknande-kanslor-som-hundar-och-katter/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Grisar har liknande känslor som hundar och katter”

Foto: Maja Eriksson

I grunden finns ingen stor skillnad i känslorna mellan en katt, hund eller gris. Därför borde vi välja bort julskinka och annan animalisk föda, skriver läsaren Martin Smedjeback.

Rätta artikel

Erika Sörengård menar i en insändare på DN Åsikt att vi kan äta den svenska julskinkan med gott samvete.

Skulle hon kunna tänka dig att utsätta en hund eller en katt för samma förhållande som grisarna i Sverige får uppleva? Skulle hon låsa in katten Maja eller hunden Charlie under hela deras liv i en box med betonggolv?

Där skulle de få leva ett innehållslöst liv utan att aldrig få se solen. Detta är det liv som grisar i Sverige utsätts för, med undantag av de fåtal procent ekologiska grisar som har det något bättre.

I grunden finns ingen stor skillnad mellan en katt, en hund eller en gris. Faktum är att djuren delar många av de egenskaper vi människor har – de kan känna glädje och rädsla, smärta och njutning, tillhörighet och sorg.

Etologiprofessorn Per Jensen skriver i sin nyligen utkomna bok ”Djurens känslor”: ”Forskningen har med eftertryck visat att det inte går någon skarp gräns mellan vår egen upplevelsevärld och den vi hittar hos andra djur”.

Lyckligtvis finns det i dag delikat och näringsrik mat helt baserat på ingredienser från växtriket. Mycket av det är producerat av duktiga svenska bönder och dessutom är bättre för klimatet och hälsan.

Den här julen har mitt samvete, och mina gommar, mått utmärkt av ett julbord med läckerheter byggt på mat som inte innebär dödande eller utnyttjande av kännande varelser. Fler och fler av oss hittar dit i dessa dagar.