Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/grona-skattevaxlingen-ar-inte-alls-gron/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Gröna skatteväxlingen är inte alls grön”

Det tog emot att se Isabella Lövin (MP) tala om hur ”spännande och historisk” den här skattereformen är, skriver Michael Abdi Onsäter. Foto: Hampus Andersson

Den så kallade gröna skatteväxlingen i regeringsförklaringen är samma klassiskt nyliberala klimatpolitik som har tänt den populistiska vrede i Frankrike som verkar omöjlig att blidka, skriver miljövetaren Michael Abdi Onsäter.

Rätta artikel

För drygt en vecka sedan presenterade statsminister Stefan Löfven (S) sin nygamla minoritetsregering för svenska folket. Den ideologiskt motsägelsefulla regeringsförklaringen var nog svårsmält för alla inblandade parter, och det återstår att se om den goda kompromissandan håller mandatperioden ut. En sak är i alla fall säker: diskussionen kan nu åter handla om sakpolitik.

Det som ger den här uppgörelsen styrka och legitimitet är den offensiva klimatpolitiken. De fyra partierna har lyckats enas om ett brett klimat- och miljöpolitiskt program, och frågorna ges större utrymme än tidigare. 

Det är långt ifrån tillräckligt för att möta den stundande klimatkatastrofen, men utifrån rådande parlamentariska läge är utgången förvånansvärt bra.

Bland förslagen finns en ny stambana för höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg, utbyggnad av det norrländska järnvägsnätet samt återinförandet av nattåg till Europa. Man höjer åter anslagen till Naturvårdsverket som Moderaterna och Kristdemokraterna kraftigt skar ned i sin budget och man utreder ett förbud mot nyförsäljning av fossildrivna bilar 2030. 

Men i uppgörelsen finns också ett förslag som fått oförtjänt mycket beröm och som är ganska oroväckande: den så kallade gröna skatteväxlingen.

I formuleringen står det att ”höjda miljöskatter ska växlas mot sänkt skatt på jobb och företagande” och att det ska omfatta 15 miljarder kronor. Höjda miljöskatter i all ära men vad innebär egentligen sänkt skatt på jobb och företagande? Under samma punkt står det att värnskatten, som betalas av de som tjänar över 55.000 kronor i månaden, ska tas bort. 

Det rör sig alltså om en regressiv beskattning där vanligt folk får subventionera samhällets rika i form av exempelvis ökad bensinskatt och skatt på konsumtion. Det är samma klassiskt nyliberala klimatpolitik som har tänt en populistisk vrede i Frankrike som verkar omöjlig att blidka. 

Vidare är det viktigt att fundera på vad denna skattelättnad kommer att få för resultat. En kraftigt förbättrad ekonomi för samhällets välbeställda kommer rimligen att leda till en ökad konsumtion av energiintensiva lyxvaror vilket förgör själva poängen med skatteväxlingen.

En grön skatteväxling för mig är mer i linje med regeringens bonus-malus system för nyproducerade bilar där utsläppstunga fordon beskattas och klimatsmarta bilar premieras.

Det finns så många områden där dessa 15 miljarder kronor hade kunnat göra stor skillnad. Ett kraftigt utökat klimatbistånd är ett sådant exempel. 

Jag inser att den gröna skatteväxlingen är ett resultat av en kompromiss mellan ett parti som verkligen kämpar för en grön omställning och företagarvänliga partier som Centerpartiet som bara är gröna i sin retorik. Men det tog emot att se Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin tala om hur ”spännande och historisk” den här skattereformen faktiskt är. 

Miljöpartiet bör släppa den här frågan och låta Centerpartiet och Liberalerna att stå för denna borgerliga skattereform. Det finns så mycket annat bra i uppgörelsen som MP kan vara stolt över.