Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gronsaker-ar-alldeles-for-dyrt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Grönsaker är alldeles för dyrt

Foto: Janerik Henriksson/TT, Leif R Jansson/TT

Grönsaker kan kosta upp till 200 kronor kilot. En falukorv får du för 30 kronor. Ska vi äta mer varierad vegetarisk mat för klimatet och miljön så måste grönsakspriserna sänkas.

Rätta artikel

Köttkonsumtionen har ökat lavinartat i Sverige. Vi äter i dag 40 procent mer kött än vi gjorde 1995. På ett år stoppar vi i oss drygt 87 kilo kött per person, enligt uppgifter från Jordbruksverket. Ställer man detta i jämförelse med resten av världen så äter vi dubbelt så mycket. Grisköttet dominerar och det är bara Nordamerika och Australien som slår oss – med skrämmande 120 kilo kött per person och år.

Svenskarnas konsumtion står i relation till köttpriset som sjönk när vi gick med i EU 1995. Det är förståeligt att man väljer köttprodukter om man inte har det så gott ställt. Man får helt enkelt mer för pengarna. Grönsaker är inte billigt. Som jämförelse så kostar falukorv cirka 36 kronor kilot medan broccoli kostar runt 50-lappen per kilo. Och du måste äta ganska mycket mer broccoli för att bli mätt.

Svensk nötfärs kostar omkring 70 kronor kilot. Är du prismedveten så kan du hitta det betydligt billigare. Linser och bönor kostar mellan 40 och 70 kronor kilot. Fläskytterfile, kotletter och kassler hittar du för under hundralappen. Jämfört med grönsakernas rolls-royce paprikan som kostar runt 80 kronor kilot och sugersnaps, sparris och färdigskuren grönsallad i påse som du hittar för hisnande 200 kronor kilot. Och det är lågt räknat. Priserna är dessutom räknat på konventionellt odlat. Inte ekologiskt.

Vitkål och morötter hör till de billiga grönsakerna. Men ärligt ­– det blir inte kul i längden att gnaga på morötter varenda dag. Det är inte att äta varierat. Grönsakspriserna måste sänkas för att gemene man ska lägga mer grönsaker på sin tallrik och minska köttkonsumtionen. För en sak vet man – vi människor gör inget förrän en katastrof är i antågande. Och knappt ens då. Att motivera folk att lägga mer grönt på tallriken kommer inte att hända förrän det är försent. Drivkraften är här och nu. Och då pratar vi pengar. Om det blir billigare med frukt och grönt och dyrare med kött och socker så väljer vi med plånboken.

Storbritannien går i bräschen för detta. De inför en sockerskatt och pengarna ska läggas på att öka antalet idrottslektioner i skolan. Det är riktigt bra. Men för klimatet och miljön så anser jag att Sverige bör införa en liknande skatt – men där pengarna går till att sänka priset på grönt.