Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 15:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gronsaker-ar-billigare-an-kott/

DN Åsikt

DN Åsikt. Grönsaker är billigare än kött

Grönsaker är billigare, roligare och nyttigare än kött.

Rätta artikel

Grönsaker kan kosta upp till 200 kr/kg. Kött kan ha ett betydligt högre kilopris än så. Jag skulle kunna skriva en oändlig lista på grönsaker som du får för under 36 kr/kg, men jag börjar med att ta upp diskussionen om broccoli. Jag betalar exakt 36 kr/kg för färsk broccoli i min vanliga mataffär. Priset på en livsmedelsbutik online var detsamma bortsett från några ören. Fryst broccoli finns för 24 kr/kg i samma onlinebutik. Fryst ekologisk broccoli i samma onlinebutik för 43 kr/kg. Dessa priser stämmer även med det jag har betalat i min vanliga livsmedelsbutik. Broccoli är inte dyrt.

Bönor (olika sorter), linser (olika sorter), fröer (olika sorter) är alla produkter som ligger runt 40 kr/kg-strecket, mättar väl och är betydligt mer näringsrika än falukorv. Fryst ekologisk spenat finns för 31kr/kg liksom en stor mängd andra olika frysta grönsaker och färdiga grönsaksblandningar som du bara kan hälla ned i en gryta med passerade tomater för 23 kr/kg. Lägg till ovan nämnda bönor och lite fullkornsris för 48 kr/kg för en fullvärdig, mättande och billig måltid som dessutom är busenkel att laga om man bara kollar på tillagningstiderna. Dessutom är de perfekta som matlådor! Krydda indiskt en dag, mexikanskt en annan och italienskt en tredje. Köp olika typer av grönsaksblandningar. De passerade tomaterna kan även bytas ut mot andra grytbaser, även dessa finns det rikligt av med kilopris på under 50-lappen. Rosta, koka, ånga och grilla grönsakerna och du får fram ännu en smakdimension.

Så nej, grönsaker är inte dyrt. Det som är dyrt är sättet Malin Holm tycks tänka på grönsaker i matlagningen. Som sagt är det inte rimligt att byta ut ett kilo falukorv mot ett kilo broccoli. Istället bör man byta ut ett kilo falukorv mot t.ex. 100 gram broccoli, 100 gram bönor, 100 gram morötter o.s.v. i varierande och för grönsaken passande mängder (detta är lätt att höfta efter bara ett par försök). Man behöver inte vara något geni för att blanda grönsaker heller, välj bara flera olika färger!

Falukorv har endast en sak som talar för sig och det är att det är någonting så inrutat hos oss att man inte behöver tänka för fem öre vid inköp och tillagning. Men hur roligt är det med falukorv varje dag? Köttfärs har även det fått någon typ av falukorvseffekt i sättet vi ser på det, även om det är betydligt roligare att variera. Grönsaker är enklare att variera, billigare och personligen tycker jag att de ofta är mer intressanta smakmässigt, även om jag tycker att kött är gott.

Jag är inte vegetarian fullt ut (låt oss kalla det flexitarian) och kommer nog inte på kort sikt att ta det steget eftersom det läggs mer krut på kötträtter på restauranger och vid middagsbjudningar. Men under det senaste året då jag har lagt om min kost har mina matkostnader minskat betydligt (och mitt kaloriintag har stått stadigt) i och med att jag började byta ut kött mot grönsaker (och frukt, 9kr/kg för äpplen!).

Huvudinlägg: Malin Holm: Grönsaker är alldeles för dyrt

Repliker: Ulf Jonas Paulsson: Grönsaker är rimligt prissatta Annika Rullgård: Går inte att jämföra på det viset