Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 05:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gronsaker-ar-rimligt-prissatta-men-kott-ar-for-dyrt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Grönsaker är rimligt prissatta

Orimliga jämförelser ger ofördelaktig bild av vegetarisk mat.

Rätta artikel

Malin Holm skriver att grönsaker är för dyra. Jag håller inte med. Regelbundet köper jag frysta grönsaker för under 20 kronor per kg. Prisskillnaden mellan fryst och färsk spenat är hissnande. Färsk spenat kostar över 200 kronor medan man kan finna frusen spenat för 20 kronor. Frysta grönsaker är helt enkelt betydligt mer prisvärda. Men alla behöver äta grönsaker, vare sig man är vegetarian eller köttätare. Därför är jämförelsen mellan falukorv och broccoli missvisande.

Kött är en bra källa för framförallt protein och som sådan bör den jämföras med baljväxter. FN:s generalförsamling har deklarerat att 2016 är det internationella året för baljväxter, såsom linser, bönor, ärter och kikärter.

Enligt resolution 68/231 som antagits av generalförsamlingen vill FN rikta världens uppmärksamhet mot ”den roll baljväxter spelar som en del av en hållbar livsmedelsproduktion inriktad på livsmedelssäkerhet och näring”. FN ser även ett behov av att höja allmänhetens medvetande om de näringsmässiga fördelarna med baljväxter.

I samband med internationella året för baljväxter skriver FAO på sin webbplats: "Baljväxter är en viktig källa till växtbaserade proteiner och aminosyror för människor runt om i världen och bör vara en del av en hälsosam kost för att förebygga fetma såväl som kroniska sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och cancer.”

Att uppmärksamheten riktas mot baljväxter är välbehövligt och logiskt. Baljväxter är ett extremt bra alternativ till kött. Det går åt betydligt mindre resurser och ger ett bra näringstillskott.

Jag tror inte att baljväxter är så dyra som Malin Holm påstår. Jag tror att hennes pris på 40-70 kronor är priset på torkade baljväxter. Men en burk med bönor kostar i regel under 10 kronor. Det är inte rimligt att jämföra torkade bönor med falukorv. Baljväxter står sig extremt bra i förhållande till processade köttprodukter som falukorv. Däremot är kött för billigt.

Vi betalar inte som konsumenter det rätta priset för kött och mejeriprodukter. Kostnaden i form av miljöförstöring, lidande för djuren och försämrad folkhälsa vältras över på skattebetalarna och undergräver den gemensamma välfärden. Jag håller med Malin om hennes slutsats, nämligen att vi behöver beskatta ohälsosamma och miljöförstörande livsmedel. Men baljväxter och grönsaker utgör redan i dag ett attraktivt alternativ för den som är ekonomiskt sinnad. Inte minst samhällsekonomiskt sinnad. Repliker: Annika Rullgård: Går inte att jämföra på det viset Niklas Elimä Wallén: Grönsaker är billigare än kött