Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 06:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/guldkorn-och-tacksamhet/

Insändare

Insändare. Guldkorn och tacksamhet

Behandla och bemöt andra som du själv vill bli behandlad och bemött.

Jag håller med Niklas! Hur vi och hela samhället mår påverkas mer av våra attityder än av väderleken. Jag tror inte på en ständigt positiv inställning från soluppgång till solnedgång. Att ducka för och förneka det negativa slår bara tillbaka på en själv.

Det jag däremot tror på och dessutom vet fungerar är att träna upp förmågan till tacksamhet, att hitta guldkorn i vardagen, varje dag. Så om du sitter på den där bussen och inte ser annat än svarta kläder och böjda nackar, försök då att hitta något som är bra. Det kan vara att dina kläder är bekväma och lagom varma eller att du har sovit bra eller att du vet att din lunch kommer att vara extra god eller att du får krypa ned mellan rena lakan när dagen är slut. De tuffa dagarna kan det vara svårt att hitta något som helst guldkorn, men då är det ännu viktigare att försöka.

Vad leder då detta guldgrävande till? Ju mer du letar efter något att vara tacksam för desto lättare går det och desto mer tillfredsställd blir du och även om du inte studsar in i bussen med ett glatt "God morgon, god morgon!", så kanske du orkar se dig omkring, möta någons blick och till och med småle. Det är den sortens människor som får mig att må bättre, så jag försöker att själv vara en sån människa.

Ta dig en ordentlig funderare på om allt verkligen står och faller med årstider och väder. Om du kommer fram till att det inte gör det har du stora möjligheter att påverka din tillvaro. Leta efter guldkornen i stället för att svära över regnet.