Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/gummor-och-gubbar-maste-ta-sitt-samhallsansvar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Gummor och gubbar måste ta sitt samhällsansvar”

Personer över 70 år avråds av Folkhälsomyndigheten från sociala kontakter som inte absolut nödvändiga för att de ska undvika att smittas av det nya coronaviruset.
Personer över 70 år avråds av Folkhälsomyndigheten från sociala kontakter som inte absolut nödvändiga för att de ska undvika att smittas av det nya coronaviruset. Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Det enda moraliskt rimliga är att vi som är äldre gör vad vi kan och bör utan att begära att andra ska tycka synd om oss. Gummor och gubbar måste ta sitt samhällsansvar för att undvika att det nya coronaviruset covid-19 sprids, skriver A-K Lundin.

Vi som är över 70 år och levt våra liv i Sverige har haft det bättre än de flesta. Vi har inte upplevt krig, vi har aldrig behövt svälta, vi har haft tillgång till utmärkt sjuk- och hälsovård. Vi har haft möjligheter att utbilda oss, oavsett familjens ekonomi. De ekonomiska klyftorna i samhället har varit mindre än på de flesta håll. Vi har alltid haft ett skyddsnät genom socialförsäkringen.

Nu uppmanas vi att lågprioritera våra egna behov. Sjukvårdens resurser räcker inte till. En följd av att vi använder dem är att barn och unga som drabbas av sjukdomar och olyckor riskerar att inte få den vård som de annars skulle ha fått. I värsta fall kan det leda till konsekvenser för hela deras liv.

Vad vi nu uppmanas att göra är att undvika sociala kontakter. Det är inte roligt och vi är vana vid att vara högprioriterade.

Det här upplever vi på olika sätt. Någon kan berätta att det inte är smärtfritt att ställa in årets kamratträff (Barbro Hedvall i DN 17 mars 2020). Andra kan känna sig stämplade som uråldriga (Karin Thunberg i SvD samma dag).

Men det enda moraliskt rimliga är att vi gör vad vi kan och bör utan att begära att andra ska behöva fundera på hur vi upplever vår nya situation och tycka synd om oss. Det handlar om att vi också har ett samhällsansvar.