Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ha-alltid-en-varmefilt-i-bilen-nar-ni-kor-pa-vintervagar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ha alltid en värmefilt i bilen när ni kör på vintervägar”

Foto: Johan Nilsson/TT

Ha alltid en värmefilt i bilen. Den tar nästan ingen plats och kan rädda liv vid en olycka. En chock gör att man börjar frysa och vid minusgrader blir det än värre, skriver Christina Lindqvist.

Rätta artikel

En ung släkting till mig blev påkörd bakifrån av en tung lastbil strax söder om Piteå för ett par dagar sedan. Av en ödets ironi hade hon själv stannat på grund av en annan bilolycka.

Räddningspersonalen tvingades såga upp biltaket för att dra ut henne. Under väntan kunde två personer krypa in och värma henne.

Alla vet att av chock börjar man frysa, i minusgrader än värre. Tack och lov klarade hon sig med svullnader och blåmärken över hela kroppen, inget brutet. 

Mitt tips till alla er som är ute på kalla vintervägar: Ha alltid en värmefilt i bilen! Hopvikta är aluminiumfiltar de inte större än ett C5-kuvert, får lätt plats i handskfacket eller i sidfickorna i bilen. Finns att köpa i sportaffärer.

Det är en billig livförsäkring om du eller någon annan drabbas av en olycka. Jag har två, en i bilen och en i ryggsäcken på fjällvandringarna.