Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-24 10:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hall-vinstdrivande-foretag-borta-fran-valfarden/

DN Åsikt

DN Åsikt. Håll vinstdrivande företag borta från välfärden

Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Vinstdrivande företag bör hållas så långt från välfärden som möjligt med tanke på alla oegentligheter som förekommer. Konsekvenserna av företagens handlingar blir orimliga för den enskilde.

Svenskt näringsliv med flera ägnar energi åt att övertyga oss alla om hur rätt deras medlemmar, företagen, har att maximera sina vinster i den skattefinansierade välfärden. Efter ett otal avslöjanden skriker de i högan sky för att stoppa den politiska processen som skall förhindra att skattepengar hamnar i företagens trasiga fickor. De får aldrig nog. Jag hade hellre än Reepalus förslag sett ett förslag som inte tillåter aktiebolag inom välfärden. Ett tydligt beslut som inte är så lätt att kringgå. Företagsjurister är ju ett påhittigt släkte.

Företagen hävdar nu att de måste slå igen om vinsten begränsas. Vilket väl inte är en så stor katastrof. Skattepengarna finns ju kvar och kan satsas på offentlig sektor. Vi kan köpa tillbaka konkursbona billigt. I samma goda anda som verksamheterna såldes ut för några år sedan.

Många argumenterar att andra branscher minsann kan tjäna hur mycket som helst vid offentliga upphandlingar. Se bara på byggen av skolor och sjukhus, kommunala åtaganden som sophämtning, transporter av olika slag som färdtjänst med mera. Där görs stora vinster med hjälp av skattemedel. Så varför skall välfärden undantas?

Och det vore ju rimligt – om företagen skötte sina åtaganden när det gäller byggen, sopor och snöröjning. För samtidigt läser vi och hör rapporter från samtliga branscher: skattefusket är utbrett, underleverantörer arbetar under olagliga förhållanden (och dör), papperslösa utnyttjas, företagsjurister tävlar i kreativ bokföring, arbetet blir inte utfört på ett rimligt sätt, kunder blir lurade och illa behandlade, OPS där konsulter driver på kostnadsökningen till fantasisummor.

Som konsument räknar jag alltid med att jag kan bli lurad. Inget företag uppskattar konkurrens (det gör bara ekonomer och politiker). De gör allt för att eliminera den; genom karteller, oligopol, lova för mycket, uppköp av konkurrenter, fusk vid upphandling etcetera.

Det skrämmande i den här frågan är ju att vi är konsumenter i välfärdsbutiken och förväntas göra välinformerade val. Av våra barns skolgång, vårdcentral eller hemtjänst. Ungefär som vi väljer frisör eller tandkräm. Med tanke på alla oegentligheter som förekommer skulle jag föreslå att vi håller vinstdrivande företag så långt från välfärden som möjligt. Utbildning som är bland det viktigaste i samhället, läkarbesök och demensboenden skall inte kunna bli felval. Vi skall kunna lita på att all verksamhet bedrivs för elevens och patienters bästa. Det skall inte ens kunna misstänkas att elever får en undermålig utbildning för att företaget vill öka vinsten. Eller att det fattas personal på demensboendet av samma anledning.

I skolan ser vi betygsinflation och lockdatorer, vårdcentraler som samlas i rika områden, ”felfakturerade” behandlingar som skickas till landstingen, omöjligheten att planera livsnödvändig samhällsservice. Vi måste agera nu, innan det blir ännu sämre.

Konsekvenserna av vinstdrivna företag i välfärden blir orimliga. Typ: ”Jahaja, lille Pelles skola vägrar ta in extra personal trots att hans behov av extra resurs. Men så tråkigt då att han missar en termin innan han kan byta skola.” ”Ajdå, mamma har nu ramlat 14 gånger och ligger med stroke på sjukhus eftersom det fattades personal.”

Detta går inte att jämföra med att jag är missnöjd med min frisör eller att gatan är dåligt plogad.