Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hansynslost-att-bo-kvar-i-en-alltfor-stor-bostad/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Hänsynslöst att bo kvar i en alltför stor bostad”

Foto: Hasse Holmberg/TT

Många äldre bor kvar i en större bostad än man behöver och slösar därmed med utrymme – och framför allt med uppvärmning. Det är hänsynslöst. Vi har alla ett ansvar för klimatet i stort och smått, skriver läsaren Elsa Magnuson.

Rätta artikel

Jag blev jätteglad när jag nyligen fick läsa om så kallad compact living och dess fördelar. 

För om man bryr sig det allra minsta om klimatet är det ganska hänsynslöst att ha en större bostad än man behöver och därmed slösa med utrymme och framför allt med uppvärmning – det vill säga miljön.

Jag vet många i min ålder – pensionärsåldern – som bor kvar i sina villor och radhus eller stora lägenheter, trots att barnen sedan länge flyttat ut. För att de har råd och för att det är bekvämt, eftersom det är jobbigt att göra sig av med onödiga möbler och att flytta. 

Men man kan gott betala för flytthjälp och det kan nog bli pengar över som man kan ge till sina vuxna barn eller till välgörenhetsorganisationer, som Röda korset eller Läkare utan gränser.

Jag bodde två år i Paris. Jag, liksom många andra, bodde då i ett så kallat ”chambre de bonne” - ett rum på knappt tio kvadratmeter, kvar från den tiden då många familjer hade eget hembiträde. 

I det rum jag hyrde senast fanns det plats för en bäddsoffa, en elspis med två plattor, ett litet kylskåp, ett matbord med tre stolar. Det var fullt med hyllor på väggarna och en stor låda för förvaring under sängen. Inom dessa tio kvadratmeter fanns till och med ett litet, litet dusch- och toalettrum. 

Alla jag har träffat som bor i har bott i sådana rum (som kallas studio) är bara glada att de har någonstans att bo centralt i denna storstad.

Meningen med livet är att vi måste göra allt vi kan för att kommande generationer ska få leva i en värld där det råder mer rättvisa och jämlikhet. Vi måste få ett slut på den fruktansvärda och hotande miljöförstöringen. Man kan försöka göra det i stort och i smått, till exempel genom att inte ha en större bostad än man behöver.