Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 23:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/har-sverige-rad-att-leva-med-denna-nya-bild-som-ett-problemland/

DN Åsikt

DN Åsikt. Har Sverige råd att leva med denna nya bild som ett problemland?

Bilden av Sverige i svenska medier har förändrats radikalt de senaste åren, och det har påverkat utländsk press. Vi fåtaliga svenskar som bor utanför Sverige kan inte göra något åt detta.

Sverige har i årtionden setts som en förebild, ett Utopia i många länder om än med lite skeptisk misstänksamhet. Men den bilden har förändrats drastiskt de senaste åren precis som Eva Eriksson beskriver det i sin text. Förr fick man frågor som handlade om det verkligen kunde vara sant att utbildning och sjukvård var samma för alla och nästan gratis, att alla kunde ha sina barn på dagis och att det fanns något som hette fritids som tog vid tills föräldrarna kom hem från jobbet.

Nu handlar frågorna om våld, osäkra gator och bostadsområden som tagits över av kriminella ligor. Varför har det blivit så?

Jag bor sedan snart sex år i södra Europa och har kunnat följa rapporteringen i mina lokal- och rikstidningar under de åren. Om de skriver något överhuvudtaget om Sverige både för fem år sedan och nu det senaste året måste det vara något som sticker ut ordentligt annars är det ointressant vad som händer där uppe i norr i landet som ingen kommer ihåg vad det heter. Rapporteringen om Sverige här är väl ungefär lika frekvent som rapporteringen om vad som händer i Uganda är i svenska medier, det måste vara något som sticker ut ordentligt om det skall få några rader i en tidning.

För några decennier sedan var det som stack ut i Sverige nya reformer och andra framsteg som svenska medier var fulla med som sipprade ut ur landet. I dag är svenska medier fulla med rapporter om våld, mord, övergrepp och problem med invandring. Så vad annat kan sippra ut i landet?

Att kräva att medierna skall sluta med denna ”negativa” rapportering är naturligtvis lönlöst. De rapporterar om det som säljer på hemmaplan och har inte ”råd” att göra något annat. Men har Sverige råd att leva med denna nya bild som ett problemland i Europas norra utkant?

Kanske får vi finna oss i att bilden av Sverige utomlands har vänt från utopia till ett land som många tvekar att besöka eftersom gatorna är osäkra med våld och fattigdom? Det har ingen betydelse att Eva och jag upplyser alla vi träffar om hur skev denna nya bild av Sverige är!

Huvudinlägg: Eva Eriksson: Vi måste ta kål på alla fördomar om Sverige