Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hardare-tag-pa-eu-niva-kravs-mot-skatteflykt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Inför EU-skatt på rika för att stoppa skattefusk”

Europakommissionens säte i Bryssel. Foto: Alamy

En viktig fråga inför EU-valet den 26 maj är den utbredda skatteflykten i Europa. Nu krävs hårdare tag på EU-nivå, bland annat en gemensam förmögenhetsskatt för de rikaste, skriver läsaren Robin Rushdi Al-Salehi.

Rätta artikel

Med en månad kvar till valet till Europaparlamentet finns det frågor som till viss del är avhängande alla andra frågor för EU:s framtid och medlemsländernas välfärd. 

Det handlar om frågor som rör EU:s kapacitet att hjälpa även de allra svagaste medborgarna att dra nytta av de så kallade ”fyra friheterna”: fri rörlighet av varor, kapital, tjänster och människor. Då handlar det om att se till att alla tar del av de gemensamma spelreglerna, däribland de allra rikaste. 

Ett nästan vidskepligt antagande som ofta hörs som argument mot ökad finansiering av exempelvis svensk välfärd är att de rikaste kommer att svara med att flytta och inte betala mer än vad de själva anser rimligt. Denna rädsla är helt obefogad. 

Dessutom ignorerar man det faktum att de rikaste redan gör det över hela Europa. De för en aggressiv skatteplanering, en slags förskingring. De som velat har redan flyttat och förlagt sina verksamheter där det passat dem. 

De har utnyttjat nationella och internationella marknader på dess köpkraftiga medborgares bekostnad för att sko sig på de fyra friheterna, medan vi andra får betala för deras fiffel.

Sverige kan beskrivas som ett skatteparadis då vi till skillnad från många andra länder valt att ta bort eller avsevärt minska förmögenhetsskatt, gåvoskatt, arvsskatt och fastighetsskatt. Det är inte så konstigt att ingen miljardär väljer att flytta från Sverige. 

I stället har listan över miljardärer ökat med mer än 400 procent under denna period – i slutet av 2017 var antalet miljardärer 184 stycken.

I Europa beräknas runt 1.000 miljarder euro förskingras varje år. I en union av cirka 500 miljoner invånare innebär det i runda slängar 2.000 euro, cirka 20.000 kronor, per person och år som resten av den europeiska befolkningen får täcka upp för. Det är dessa människor som figurerar i sammanhang som Swedbankskandalen, Panamadokumenten och Paradisläckan.

Vanligt folk ska inte behöva lägga hårt inarbetade skattepengar på andras fulspel och ekobrottslighet. Till EU-valet ser jag därför att dessa punkter är av största vikt för att vi ska kunna få bukt på detta onödiga problem:

• Det bör införas en årlig europeisk skatt på 1 procent för alla europeiska invånare med en förmögenhet motsvarande 100 miljoner kronor eller mer.

• EU bör införa skattesatser som utgår från en europeisk miniminivå så att länder inte dumpar skatter till förmån för rika individers eller företags skatteplanering.

• Man bör gå ännu hårdare fram mot skatteparadis, företag och individer som lägger upp eller utnyttjar dessa strategier för egen vinning.

Europas välfärd hotas av ojämlikhet, orättvisor, klimatförändringar och en rad andra problem som behöver adresseras. Europas medborgare behöver ett mer hållbart skattesystem – fritt från smitare.