Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/harma-inte-trumps-ociviliserade-sprakbruk/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Härma inte Trumps ociviliserade språkbruk”

USA:s president Donald Trump håller tal i Charleston den 3 november 2018. Foto: Anette Nantell

SVAR PÅ INSÄNDARE. Vi svenskar får inte ta efter USA-presidenten Donald Trumps ociviliserade språkbruk. I stället för att imitera det stora landet i väster borde vi denna gång tänka oss för, skriver Karin Hvid Rydell.

Jag vill tacka Inez Johansson för hennes insändare (DN Åsikt 27 november 2019) om det grova språkbruket av politiker, främst från Sverigedemokraterna och moderater. Jag delar hennes oro.

Vi medborgare borde kunna förvänta oss att ledande politiker lärt sig de mest grundläggande reglerna för hur man för en konstruktiv och värdig dialog.

Det är en förutsättning för vilket som helst sammanhang mellan vuxna människor. Det får vi alla lära oss, antingen via uppfostran eller genom dåliga upplevelser av att vårt egentliga budskap inte kommer fram och vi skapar konflikt i stället för lösningar.

I USA har vi ett riktigt dåligt exempel på vad som händer när en person med ett ociviliserat språkbruk kommer till makten. I stället för att imitera det stora landet i väster borde vi kanske denna gång verkligen försöka tänka oss för.

Olika politiska falanger har bidragit under decennier till att skapa den situation vi nu har i landet. Att göra det till en politisk pajkastning med hårda ord bidrar väl inte till den gemensamma styrka vi behöver uppbygga för att lösa situationen.