Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hat-mot-damfotboll-forstor-vm-festen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Hatet mot damfotboll förstör VM-festen”

Svenska landslagets lagkapten Caroline Seger på träning inför VM-premiären i Frankrike med nickande lagkamraten Linda Sembrandt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

INSÄNDARE. Hatet mot damfotboll förstör VM-festen i Frankrike. Sexism i sociala medier och nedlåtande bevakning i många medier visar att det fortfarande är långt till jämställdhet med herrfotbollen, skriver Jessika Spångberg och 43 andra damfotbollssupportrar.

Fotbolls-VM i Frankrike har börjat. Hela 45 000 åskådare såg premiärmatchen. Totalt en miljon biljetter är sålda. Vissa matcher är redan utsålda, som Sverige mot USA den 20 juni.

Damfotbollen har under senaste året sett publikrekord slås runt om i Europa. I Spanien såg 48 000 åskådare finalen mellan Athletic Bilbao och Atletico Madrid i januari. I Italien bevittnade 39 000 Juventus mot Fiorentina i mars. I Sverige sattes hemmarekord i april när nästan 26 000 såg vänskapsmatchen mot Tyskland på Friends arena i Stockholm.

Trots detta möts damfotboll fortfarande av fördomar och hat. Kvinnor som tar plats i offentligheten, i allmänhet men i synnerhet om det handlar om jämställdhet, möts ofta av sexistiska kommentarer. Därför blev vi inte förvånade när den svenska landslagsstjärnan Nilla Fischer möttes av näthat när hon kritiserade en tysk tidning som kallade spelaren som gjorde det avgörande målet i Tyskland-Sydafrika för ”den sötaste”.

Vi vet att resurserna är ojämnt fördelade. Både sponsorer och det internationella fotbollsförbundet Fifa prioriterar herrfotboll.

Prissumman som Fifa ger till dam-VM är 30 miljoner dollar jämfört med 440 miljoner dollar till herrarna. Damerna får alltså cirka 6 procent av Fifas prispengar. Därför gick nyligen spelarunionen Fifpro ut med kravet att Fifa borde belöna dam- och herrspelare på samma sätt.

Vi blir inte heller förvånade att det europeiska fotbollsförbundet Uefa arrangerar EM-kval för herrarna samtidigt som Fifa ordnar VM. Samma dag som finalen avgörs i Frankrike spelas dessutom två stora herrfinaler (den sydamerikanska landslagsturneringen Copa América och dess nordamerikanska motsvarighet Concacaf Gold Cup) i Fifas regi.

När herrarna spelade VM förra året flyttades damernas kval. När herrarnas bästa klubblag i Europa spelar Champions League får damallsvenskan ha uppehåll. Motsatta förhållanden gäller så klart inte.

Vi vet att även medier prioriterar herrfotboll. Kanske blev vi ändå lite förvånade över det absurda i att TV4 som köpt rättigheterna till VM och EM-kvalet valt att ha en EM-kvalstudio, men inte en VM-studio från början av detta världsmästerskap som skulle bli det största inom damfotbollen. Det går till och med så långt att Expressen frågar damspelarna om de ska prioritera att följa herrarnas kvalmatcher i stället för VM (7 juni).

Vi blir trötta, ledsna och arga över att medier, när de väl rapporterar om VM, ofta skriver trams-artiklar som den om en manlig herrspelares Twitter-utspel om att damernas världsmästare i fotboll borde möta herrvärldsmästarna. Om vi inte kan få riktig bevakning om VM, kan vi inte åtminstone slippa artiklar som underbygger hatet mot damfotboll?

Vi ser sällan sådana utspel när det handlar om friidrott. Ingen skrev att höjdhopperskan Kajsa Bergkvist borde tävlat mot Stefan Holm.

Det finns positiva tecken, som seriösa reportage i tidskriften Offsides senaste nummer och en del reportage på SVT Play. Det har kommit mer sponsring och mer synlighet. Det är inte längre ett konststycke att få tag i information om lagen och spelare. Men för att leva upp till snacket om att det är ”damernas tur ”är det långt kvar.

Publiken och fansen är redo för en seriös bevakning och fokus på damfotboll. Patriarkatet är det inte.

Vi är inte förvånade över att patriarkala strukturer och utspel förstör vår VM-fest. Men vi är innerligt trötta på att behöva protestera mot den här skiten.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt