Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hatet-som-hotar-rikets-sakerhet-maste-stoppas/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Hatet som hotar rikets säkerhet måste stoppas”

Kent Ekeroth, på bilden när han petades från Sverigedemokraternas riksdagslista inför valet 2018, twittrade ironiskt om två av de 176 dödsoffren i flygkraschen i Iran som gick i gymnasiet i Jönköping. I Sveriges Radios rapportering beskrevs de omkomna som smålänningar, ett ordval som Ekeroth hånade eftersom de var ensamkommande flyktingbarn. Ekeroth satte i sin tweet citationstecken runt ordet smålänningar och lade till en gråtskrattande smiley. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Hatet i sociala medier efter flygolyckan i Iran visar hur Sverige avhumaniserats. Nu måste politikerna agera – det handlar om rikets säkerhet, skriver Peter Robsahm.

Behövdes det en flygolycka för att skoningslöst exponera hur illa ställt det är med hatet i Sverige? Inte för hatarnas skull, utan för alla andras.

Ni vet alla vad jag pratar om: hur hatsvansens lakejer fått fritt utlopp för att ogenerat visa vilken sorts människor de egentligen är.

Alla människor med någon sorts anständighet reagerar med avsky. Men det är allvarligare än så.

Om vi för ett ögonblick betänker vad hatet egentligen innebär – förutom hatet i sig – borde de politiker som styr detta land nu inse allvaret av tillståndet i Sverige. De borde förstå vidden av den avhumanisering som successivt tillåtits se dagens ljus de senaste åren.

Ingen behöver tvivla på vad dessa människor skulle kunna vara i stånd till om de bereddes den möjligheten.

Det är dags att våra styrande ställer sig upp – som en person – och reagerar. Bortse från politiska hemvister! Släng politiska diskrepanser överbord! Och gör det i tid innan saken kommer dithän att det handlar om att räddas vad som räddas kan.

Sverige verkar vara oförmöget att handskas rationellt och pragmatiskt i krissituationer. Vi såg det inte minst vid Estoniakatastrofen 1994 och tsunamin 2004. Det paragrafridande och byråkratiska Sverige må vara effektivt när det gäller att utreda bygglov och alkoholtillstånd, men står handfallet när det kommer till situationer som kräver lite patos och jävlar anamma.

Hatet i Sverige har blivit en sådan situation. Det är till och med att betrakta som en kris.

Det är lätt att tro att det bor flera miljoner monster i detta avlånga land. Givetvis är det inte så, men det är allvarligt när en minoritets vanföreställningar och renons på känslor och moral får styra agendan.

I det här fallet handlar det faktiskt om rikets säkerhet. Det måste bli ett slut på det här!

Det räcker inte med ett ”folkuppror” på nätet. Jag efterlyser lite verklig action. Eller kommer våra styrandes undfallenhet till slut att föra oss till en punkt att vi i framtiden måste tillsätta en samvetskommission?

Låt oss få se lite ledarskap för en gång skull. Lite verkligt ledarskap!

Ibland är det sämsta alternativet att alla tar varann i hand och sjunger ”We shall overcome”. Ibland måste vi faktiskt göra som Jesus: med kraft driva månglarna ur templet.