Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 23:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hatiska-asikter-ska-inte-ga-fore-fredliga-manifestationer/

DN Åsikt

DN Åsikt. Hatiska åsikter ska inte gå före fredliga manifestationer

Foto: Erik Nylander/TT

En fredlig manifestation för kärlek och acceptans ska inte behöva flytta på sig till förmån för en nazistisk organisation som förespråkar våld och terrorhandlingar. Polisen ska skydda alla människors lika värde – inte curla våldsbejakande nynazister.

Rätta artikel

Tänk dig en skolgård. Kalle tycker att Lisas flätor är fula. Men det betyder inte att han får slita och dra i dem, eller knuffa omkull henne, sparka på henne eller hota bränna ner hennes hus. Han får heller inte hindra henne att gå till skolan eller på annat sätt leva ett fritt liv. Simpelt, eller hur?

När Mångfaldsparaden för fjärde året i rad planerade sin medverkan under Almedalsveckan på Gotland fick de oväntat motstånd. Inte av Kalle, som inte så oväntat stod där med brännbollsracket i högsta hugg, men av polisen, som beslutat att Kalle visst har större rätt att svinga sitt hatande rack åt alla tänkbara håll, än vad en fredlig demonstration för människors lika värde har att traska gatan fram.

Polisen meddelade RFSL, RFSL Ungdom och alla inblandade i årets Mångfaldsparad i Visby att den fredliga manifestation de planerat under Almedalsveckan måste flyttas – för att göra rum åt den våldsbejakande, nazistiska och homofobiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som beviljats demonstrationstid en halvtimme efter Mångfaldsparadens ursprungliga starttid.

Skulle Daesh ansöka om tillstånd att tala och sprida information under Almedalsveckan skulle det avslås, troligtvis med hänvisning till Lag (2010:299) om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet eller Brottsbalken, 16 Kap. 5§ om uppvigling.

När NMR däremot vill sprida sin propaganda, verkar det som att polisen plötsligt glömt de inskränkningar som finns i yttrandefriheten. NMR är öppet våldsbejakande och aktiva medlemmar har dömts för bland annat mordbränder, grov misshandel, mord, dråp, hets mot folkgrupp, bombning och vapenbrott. Ledningen för NMR uppmanar sina medlemmar att beväpna sig, och SÄPO beskriver NMR som “Det största hotet mot Sveriges inre säkerhet”.

Tydligen är det en större rättighet att få lufta sina hatiska åsikter, än att få känna sig trygg. Varför har annars Polisen beviljat NMR tillstånd för användande av allmän plats och för allmän sammankomst; vilket ger dem rätt till en timmes tal på talarplats under eftermiddagen? Och varför har de meddelat arrangörerna av Mångfaldsparaden att de måste maka på sig, eftersom polisen “inte kan garantera deras säkerhet”?

Varje dag väljer vi vilken värld vi vill leva i. Varje dag görs tolkningar i det snår lagen utgör, och varje dag ställs vi inför vägskäl där två eller flera utgångar är möjliga i stöd av en och samma lag.

Polisen, det här är ett sådant vägskäl. Låt inte Kalle svinga sitt brännbollsrack i huvudet på Lisa. Tvinga inte Lisa att byta skola och ordna med skyddad identitet. Stå upp för det land ni tjänar, stå upp för mångfalden. Vill NMR bråka kan de göra det på egen hand – er uppgift är att skydda folket och värna dess fri- och rättigheter.

Trots att NMR per definition ägnar sig åt terrorism, så bereds de talarstolsplats i vårt offentliga rum – samtidigt som en fredlig parad för kärlek och mångfald måste flytta på sig.