Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hemundervisning-ar-en-mansklig-rattighet/

Insändare

Insändare. Hemundervisning är en mänsklig rättighet

Att få bestämma var man vistas och med vem man umgås är en mänsklig rättighet som borde omfatta även unga. Snart tar Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna upp ett fall i Tyskland som kan få konsekvenser också för hemundervisningslagstiftningen i Sverige.

I augusti 2013 rusade 20 poliser och socialarbetar in i familjens Wunderlichs hus i Darmstadt. De tog med sig deras fem barn som då var mellan 7-14 för att ta dem till skolan. Familjens enda brott var att de hemundervisade. Tyskland är, tillsammans med Sverige, en av få demokratier som förbjuder hemundervisning.

I år kommer Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna att ta upp fallet med familjen Wunderlich. Då kommer vi få svar på om barn i Europa har rätt att vara tillsammans med sina föräldrar även på vardagar. Det borde vara en självklarhet, men unga är de sista att få de rättigheter som tas för givna av andra människor, så även i Sverige.

Det är ingen tillfällighet att de två plikter som de svenskar som är barn i dag kommer att växa upp med - skolplikten och värnplikten - bara gäller medborgare som ännu inte fått göra sin röst hörd i våra demokratiska val. För hur många skulle rösta för att medelålders medborgare som visar sig sakna vissa av staten förutbestämda kunskaper skulle tvingas tillbaka i skolbänken? Hur många skulle rösta ja för att de själva ska behöva genomgå militär träning, månadsvis, utan nämnvärd ersättning? Plikter är något man gärna ser att andra har, men något man helst slipper själv. Skolplikten och värnplikten är den vuxna majoritetens förtryck av unga människor. Det är adultism.

Men visst har barn rättigheter som även Sverige erkänner! Dessa stipuleras av FN i Barnkonventionen. Där står bland annat att “Barnets föräldrar har gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling. Staten ska hjälpa föräldrarna.” Varför skrev man så? Det kan tyckas prekärt. Familjen är ju en liten institution att bygga något så viktigt som demokratiska grundvärderingar och akademisk kunskap på. Men all forskning visar på att det går utmärkt att lära sig vad som krävs av staten, även utan särskilt mycket hjälp från staten själv!

I USA är hemundervisning den snabbast växande skolformen. Där hemundervisas just nu två miljoner unga människor. Det är 3.5% av alla barn i skolåldern. Dessa barns resultat på akademiska prov överstiger andra jämnåriga barns, även när man kontrollerar för sociala faktorer. De spenderar dessutom mycket mindre tid på akademiska uppgifter per dag.

Många oroar sig för barn som växer upp i familjer som inte är trygga och hur de ska gå för dem om deras föräldrar väljer att hemskola. Där har staten ett ansvar att hålla koll och säkra dessa barns socio-emotionella välmående. Men, liksom före och efter skolåldern, så ligger detta ansvar på sociala myndigheter. Visst kan skolan vara till stöd för många barn som inte har en bra hemmiljö, men att kräva att en människa infinner sig 600 timmar per år i en viss byggnad känns som ett trubbigt verktyg för att kontrollera hur hen mår. Det måste vi kunna lösa på ett smidigare sätt!

Vi får inte heller glömma att många barn i perioder tyvärr mår dåligt just av att vara i skolmiljö. För dem kan hemundervisning vara en räddning, och de ska inte som nu behöva vara helt utbrända innan den möjligheten erbjuds.

Samtliga våra grannländer tillåter hemundervisning och ser det som en självklarhet. Att Sverige sedan 2011 i praktiken inte gör det förbryllar. Beslutet bryter dessutom förmodligen mot skollagen då det omöjligt kan ha varit evidenssbaserat. Det finns ju inget som tyder på att barn som hemundervisas kan sägas lära sig mindre eller må sämre än skolbarn.

Bröt hemundervisningssförbudet som kom trädde i kraft i Sverige år 2011 också mot våra mänskliga rättigheter? Jag menar det. Vad Europadomstolen anser om saken får vi snart veta.