Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 13:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hemvandande-fran-is-maste-stallas-till-svars/

DN Åsikt

DN Åsikt. Hemvändande från IS måste ställas till svars

Foto: Louai Beshara/AFP

Tillhör man en organisation som förklarats vara en krigsförbrytarorganisation borde man kunna dömas för medverkan till krigsbrott. Att ta emot krigsförbrytare med återanpassning i fokus istället för ansvar för sina illgärningar är för mig stötande och ovärdigt en rättsstat.

”Jag har skjutit judar ända till jag fick så ont i pekfingret att jag ibland inte kunde skjuta fler”, skröt den svenske 21-årige SS-soldaten för sina kamrater i Malmberget när han var hemma på permission i oktober 1943. Han gick gärna omkring i sin SS-uniform försedd med hakkorsbindel, både i Malmberget och i Stockholm.

Han var en av 270 svenska SS-soldater under andra världskriget. Svenskarna var i huvudsak delaktiga i Hitlers angreppskrig på Sovjetunionen och kanske framförallt i Ukraina. Hitler gjorde klart att det var ett ideologiskt förintelsekrig där kommunister och judar skulle utrotas. Det var en kamp mellan ideologier och raser som skulle föras med en skoningslös och obeveklig hårdhet utan motstycke. (Jämför Islamiska Staten)

Hemkomna efter kriget ville de svenska överlevande SS-soldaterna inte kännas vid några övergrepp i Sovjetunionen. En av de svenska SS-veteranerna sa: Förintelsen sköttes av de skitiga killarna som låg en och en halv mil bakom fronten. I dag vet vi att han ljög. Waffen-SS deltog i massavrättningar och förintelsen i övrigt. Eller som en annan SS-veteran sa: Nej, vi var inte soldater som andra.

Vid Nürnbergrättegången efter kriget förklarades hela SS, inklusive Waffen-SS där svenskarna tjänstgjort, som en krigsförbrytarorganisation.

Hur många mord de hemkomna svenska SS-soldaterna gjort sig skyldiga till under kriget visste de förmodligen inte själva och Sverige och dess rättsvårdande myndigheter brydde sig inte om deras krigsförbrytelser. De kunde leva i välmåga och utan konsekvenser av sina brott. En blev reklamchef, en annan har arbetat som kulturjournalist och och en tredje grundade en fackförening för beteendevetare. Och det är bara några exempel.

Det stör mig oerhört och av någon anledning får det mig också att skämmas att ingen av dessa hemvändande krigsförbrytare behövde ta något ansvar för sina brott mot mänskligheten.

Och nu håller vi på att göra det igen!

Företrädare för statsmakten resonerar om att återanpassa hemkommande personer från den Islamiska staten. Mona Salin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, menar att alla som anslutit sig till IS inte har gjort vedervärdiga handlingar och att kommunerna bör skaffa strategier för att hantera dessa ”återvändare”. Jag menar att om du är medlem i IS så är du en möjliggörare av alla brott som begås i IS namn. Det är oerhört svårt att ställa någon inför rätta för brott begångna i Syrien. Kan vi fälla alla som deltagit i IS arbete för medgärningsmannaskap så vinner vi två saker. Dels kommer vi förbi den näst intill omöjliga uppgiften att kunna bevisa vilket specifikt brott en IS-medlem har begått samt att vi stämplar dem som gärningsmän och inte som traumatiserade offer som det allmänna ska vårda. Vi flyttar fokus till gärningsmannaskapet där de måste ta ansvar för sina handlingar.

Jag förmodar att du inte tycker att nazisten från Malmberget, som skröt över alla judar han skjutit, skulle fått förtur till bostad, arbete och terapi för att återanpassas i det svenska samhället vid hemkomsten. Varför diskuterar vi överhuvudtaget vad vi ska göra med krigsförbrytarna från IS i termer av återanpassning istället för rättskipning och straff?

Källa till fakta om SS: Hitlers svenska SS-soldater, Bosse Schön, Fischer & co 2014