Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hierarkier-ar-inte-nodvandigtvis-av-ondo/

DN Åsikt

DN Åsikt. Hierarkier är inte nödvändigtvis av ondo

En välfungerande och relativt korruptfri hierarki är nödvändigt för att en organisation ska fungera effektivt. Det skapar även tydliga regler för beslutsfattande och arbetsfördelning.

Göran Tybäck hävdar att hierarkiska organisationer måste monteras ner eftersom de skapar onödiga och skadliga maktstrukturer som innebär att både människa och organisation far illa. Detta kännetecknar dock bara korrupta och totalitära hierarkier. En välfungerande och relativt korruptfri hierarki präglas inte av dessa attribut.

I stället är en välfungerande och relativt korruptfri hierarki en förutsättning för att en organisation ska kunna växa då det finns ett behov av en tydlig central ledning som kan hålla ihop gruppen, driva den i rätt riktning och lösa interna och externa konflikter. Det skapar även tydliga regler för beslutsfattande och arbetsfördelning.

I en sådan hierarki klättrar vanligen de mest motiverade och kompetenta medarbetarna till högre positioner vilket bidrar till både personlig och organisatorisk utveckling. Detta är varken diskriminerande eller kränkande.