Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hjalp-jordbrukarna-och-at-mer-vildsvinskott/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Hjälp jordbrukarna och ät mer vildsvinskött”

En frilevande hjord av vildsvin upptäcktes i Södermanland 1987. I dag finns flera hundra tusen vildsvin upp till Dalälven. Foto: Lasse Svensson

INSÄNDARE. Hjälp jordbrukarna och ät mer vildsvinskött. Om efterfrågan ökar kan problemet med vildsvinen förvandlas till en resurs, skriver Yngve Wahlgren.

För några decennier sedan klagade svenska skogsägare över stora betesskador från en alltför stor älgstam. Genom stor avskjutning har älgstammen minskats radikalt. Lättheten att få avsättning för köttet har bidragit. Köttätande svenskar tycker vanligtvis om älgkött.

I dag är det framför allt jordbrukarna som har stora problem med viltskador, och nu handlar det om vildsvin. Men varför finns vild­svinskött så sällan på tallriken hos konsumenterna?

Köttet är magert, smakrikt och fettsnålt och ska vid tillagning inte förväxlas med kött från tamsvin. Den osäkerhet som råder för hur köttet ska hanteras skulle kunna minska om tv-kanalerna i sin rikligt tilltagna tablå av matprogram kunde informera mer om hur denna råvara tillreds.

I Tyskland finns en stark tradition att njuta av vildsvinsrätter. Nu är det hög tid för svenskarna att lära sig att hantera denna exklusiva råvara.

En ökad efterfrågan skulle troligen rulla i gång hela kedjan, alltifrån jakt, slakt, distribution och handel, och därmed på lite sikt förvandla detta problem till en resurs.