Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 03:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hjalp-rokarna-att-fimpa-miljovanligt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Hjälp rökarna att fimpa miljövänligt”

Askfat som kan slängas i soporna kan vara lösningen på alla fimpar som slängs i naturen, anser insändarskribenterna. Foto: Nanobin

Ännu fler fimpar kan hamna på marken i sommar när reglerna mot utomhusrökning skärps. Reglerna kräver nya lösningar för den miljard fimpar som varje år slängs, skriver företagarna Anna Lindbäck och Alica Hertz Dahl. 

Rätta artikel

Nina Jardegart har rätt i sin insändare på DN Åsikt: att skylla problemet med slängda fimpar på rökarna är fel.

Den 1 juli förvärras situationen. Då skärps reglerna för utomhusrökning.

Bara i Stockholm slängs det en halv miljon fimpar om dagen. I hela Sverige är siffran enligt organisationen Håll Sverige Rent en miljard fimpar per år.

Den siffran kommer inte att minska i sommar. Den siffran besegras heller inte av kraften hos eldsjälar i svenskt föreningsliv. 

Nina Jardegart har förlorat hoppet om att företag löser problemet, men det har inte vi. När vi trycker ut rökarna ut på gatan har politikerna glömt bort att hjälpa rökare att ansvarsfullt ta vara på fimpar. Inomhus och på uteserveringarna fanns tidigare askfat på bord. Ute på gatan måste vi nu kunna erbjuda ett smidigt alternativ.

För att förstå hur stort problemet är - och hur viktigt det är att näringsliv och kommuner samarbetar för att lösa det – är ett räkneexempel på sin plats. Om vi skulle lägga upp alla fimpar som slängs i landet varje år blir det 2.000 mil.

Rökare vill inte slänga fimpar på marken. De kan intyga hur svårt det redan i dag är att hitta ett askfat eller en offentlig papperskorg att slänga fimpen i.

Men, då är det väl bara att ta hem fimpen? Spara den i fickan, i cigarettpaketet kanske? Nej, för fimpar luktar.

Detta är ingen ny utmaning. I årtionden har rökare erbjudits olika behållare i plast, glas och metall som efter ett fåtal gånger måste slängas på grund av lukten.

Vi har därför utvecklat ett luktfritt och brandsäkert engångsaskfat för 15-20 fimpar. Uppfinningen som kallas Nanobin är gjord av återvunnet papper och följer EU-standard så att det går att slänga i hushållssopor.

Denna miljöinnovation blev finalist i årets Clean Tech Challenge. Engångsaskfatet gjort av återvunnet papper och lufttätt så att det stänger inne lukten och släcker glöd.

Vårt mål är att få en miljard fimpar på marken ner till noll. Det här är ett exempel på när näringslivet kan erbjuda en lösning på miljöproblematik.