Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 14:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hog-musikvolym-pa-studentflak-ger-horselskador/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Hög musikvolym på studentflak ger hörselskador”

Studentflak vid Slussen i Stockholm 2016. Foto: Johan Nilsson/TT

INSÄNDARE. Den höga musikvolymen på studentflaken riskerar att skapa bestående hörselskador. Nu måste ansvariga agera för att den skadliga volymen skruvas ner. I väntan på det rekommenderar jag hörselskydd, skriver musikpedagogen Stig OE Hedman.

När fjolårets bilkaravan med färska studenter åkte genom vårt lilla centrum fick antagligen de flesta av dem bestående hörselskador på grund av den enormt höga volym som ljudanläggningarna var inställda på. 

En vettvilling som går omkring och slår ner ungdomar med slagträ skulle snabbt buras in, men övervåld med musik på direkt skadlig volym får passera utan åtgärd. Ljudteknikens kapacitet har sedan länge passerat hörselorganens försvarsmekanismer och de normer som upprättats följs inte, särskilt vid sådana här och andra liknande tillfällen. Hur många får men för livet i år?

Till studenter och ansvariga för transporterna: Ställ villkor för lastbilsflaken! Inte bara maxhastigheter och vältskydd, utan också för ljudvolymer.

Efter många försök att prata med live-ljudtekniker får jag konstatera att de, på grund av maktberusning, befinner sig bortom alla kommunikationsmöjligheter. Betala ingen av dem för att ge er livslånga skador.

Framför allt, lita inte på muntliga överenskommelser! De som struntar i hänsynstagande ska inte ha betalt, utan tvärtom betala skadestånd (som om det skulle lindra plågorna av ständig tinnitus).

Ta med effektiva hörselskydd! Ni kan ändå inte prata med varandra under färden.

Alternativet är att ni avstår från musik och hänger er åt den naturliga glädje som ni är förtjänta av – med livligt hojtande, hurrarop och upprepande av studentsången. Vore trevligt om alla fick höra det i stället!

Hurra för er alla – och ha ett lyckligt liv!