Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-24 18:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hog-tid-vaxla-fran-grym-animalieproduktion-till-vegetabilisk-odling/

DN Åsikt

DN Åsikt. Hög tid växla från grym animalieproduktion till vegetabilisk odling

Sveriges somrar är normalt regniga, men 2018 är annorlunda. Stora delar av vårt vattenrika land har inte sett regn på många veckor. Både brunnar och grundvatten har låga nivåer. Naturligtvis drabbas de mest slösaktiga verksamheterna först. Produktion av ett enda ägg kräver 175 liter vatten och en liter komjölk hela 600 liter.

Medierna berättar om djurbönder som desperat försöker nödslakta sina djur och besväras av ekonomiska förluster och slakthusköer. Djuren objektifieras och de moraliska aspekterna nämns inte.

Klimatförändringarna kommer att göra vädret allt mer kaotiskt, med både översvämningar och torka. Vi måste anpassa oss till nya förutsättningar och kraftfullt göra allt för att motverka och vända klimatförändringar.

För att undvika samma problem nästa sommar, bör vi ta den här möjligheten att hjälpa djurbönder att växla från en slösaktig och grym animalieproduktion till odling av vegetabilisk föda. En definition på galenskap är att upprepa misstag och förvänta sig olika resultat. Vår riksdag och EU gör precis det med stora subventioner till djurbönder.

Det enda politiska parti som föreslår förändringar inom det här området är Djurens parti.

Rösta för hållbar förändring 2018!