Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 05:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hoghastighetstag-ar-ett-lyxprojekt/

DN Åsikt

DN Åsikt. Höghastighetståg är ett lyxprojekt

Det går inte alltid att lägga nya järnvägsspår parallellt med de gamla. Vi behöver med andra ord nya spårsträckningar.

Som debatten om höghastighetsbanor gått gäller det enbart tågtrafik mellan de stora städerna Stockholm, Göteborg och Malmö samt mellanliggande städer.

Jag kommer ihåg när containrarna kom på 60-talet. Då tänkte jag: Vad skönt! Nu slipper vi långtradare på vägarna! Men inte. Tanken var att dessa lådor skulle köras ut med järnväg till orter där de kunde lastas av för vidare befordran med dragfordon till slutdestination.

Dagens järnvägsnät är liksom vägarna i stort behov av underhåll. Angående Miljöpartiets reklam för tågresor till Paris sades det i en debatt på tv.

För de miljarder som detta projekt kostar kan man fråga sig vad som får stryka på foten? Fortfarande ser jag detta som ”lyxprojekt”. Diskutera i stället vad som verkligen behövs.

Bara för företagen har just-in-time-leveranser ska samhället inte betala för deras behov.

Denna ständiga jakt på tid. Till vad nytta? Det ska inte vara så att mammon bestämmer.

Innan vi går vidare med höghastighetståg och tar beslut måste en utredning ske av Sveriges hela transportbehov. Det gäller all trafik: bil, flyg, båt och järnväg. Sverige är ett avlångt land. Ska alla bo söder om Dalälven?

”Sverige är ett fantastiskt” är en underbar slogan. Låt hela landet leva. Folk måste också kunna bo på landsbygden. För att det i dag ska var möjligt är bil ett måste. Det saknas allmänna kommunikationer.