Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hoghastighetstag-omoderna-om-30-ar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Höghastighetståg omoderna om 30 år”

Ett kinesiskt höghastighetståg i Shanghai. Foto: STR

INSÄNDARE. Politikerna vill lägga hundratals miljarder på höghastighetståg. Men när linjerna väl invigs kan de vara utkonkurrerade av förarlösa bilar, skriver Jan-Erik Eriksson.

När Göta kanal, som skulle uppfylla drömmen att frakta människor och gods på ”land” utan hästar, stod klar 1832 var den redan omodern. 

Trots enorma kostnader kunde politikerna bara titta på när tågen tuffade runt Sverige. Kanalen blev ett fiasko, i bästa fall ett sentida turistobjekt.

Nu vill politikerna satsa på höghastighetståg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö för över 200 miljarder kronor och göra ofantliga ingrepp i naturen med enorma utsläpp från stora maskiner.

Kanske kan linjerna invigas om 30 år. Och då åker vi dörr till dörr med förarlösa bilar på redan befintliga vägar. Och flyget går på förnybart bränsle.

Vi har för vana att ta stora beslut genom att titta på situationen i dag. Inte på hur det blir för barn och barnbarn. Ingenjörerna har alltid löst människors infrastrukturproblem, även om det ibland tar sin tid.

Så mina barnbarn: När ni är vuxna kan ni ta en turistsväng på snabbjärnvägar i Sverige. Och le åt oss som beslutade om den. Men ni betalar notan.