Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 01:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hogskoleprovet-ar-det-enda-rattvisa-prov-vi-har/

DN Åsikt

DN Åsikt. Högskoleprovet är det enda rättvisa prov vi har

Alla prov borde vara som högskoleprovet - det enda rättvisa prov vi har. Glädjebetyg och att lärare själva skall skapar och rättar prov är ett av de grundläggande felen i svensk skola. Högskolan skall vara en akademisk institution för vidareutbildning på avancerad nivå och forskning, inte en belöning för hårt slit.

Rätta artikel

Det är inte högskoleprovet som är fel. Det är de 13 skolåren som behöver förändras. Högskoleprovet är det enda prov som utformas centralt och rättas externt, vilket borde vara standard för alla prov i den svenska skolan. Det är det enda sättet att undvika glädjebetyg, fokusera på kunskaper och ge alla elever samma måttstock.

I Uppdrag Gransknings ”Glädjebetygen” säger William Lundström, för detta elev Nacka gymnasium så här:  "Det är inte mycket snack om att lära sig, det är mer snack om betyg och prestation."

Det finns ingen rimlighet i att varje lärare skall utforma egna prov, rätta dessa och sätta betyg, när kursmål för varje ämne är samma – i alla skolor, i hela Sverige. En central bedömnings- och betygssättningsmyndighet borde istället både skapa och rätta prov, precis som för högskoleprovet. Lärarens skicklighet (och skolans rykte) bedöms då inte efter hur många A denne satt på sina egna elever, utan av en extern part. För eleverna blir också betygen på riktigt jämförbara mellan olika skolor, och betygen kan då faktiskt användas som en äkta urvalsmetod.

Högskolan skall inte vara en belöning för hårt slit. Det ska vara en akademisk institution för vidareutbildning på avancerad nivå. Kunskapsnivå, inte ansträngning, bör avgöra. Om man tillgodosett sig dessa kunskaper på annat sätt än 13 års skola, finns ingen anledning att neka inträde. Men kunskaperna måste kunna mätas, på ett rättvist sätt. Och kan man hävda sin rätt till en högskoleplats för 13 års hårt slit bör man även kunna bevisa sina färdigheter genom Högskoleprovet utan problem. Det är öppet för alla, och man behöver inte välja att bli antagen antingen genom betyg eller högskoleprovet - det går bra att söka i båda kvoterna.