Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hogskoleprovet-fungerar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Högskoleprovet fungerar

Behåll högskoleprovet som en av flera antagningsvägar till högre utbildning. Alla passar inte i gymnasiets mall.

Rätta artikel

David Loum Skantz anför att högskoleprovet bör avskaffas av hänsyn till de elever som i skolan jobbar hårt för att få bra betyg och därmed kunna komma in på sin önskade utbildning. För mig är detta en lite märklig ståndpunkt.

Till att börja med testar högskoleprovet definitivt egenskaper som är användbara på högskola/universitet. Det testar bland annat läsförståelse (både snabbhet och ordförråd), vilket är helt avgörande för att hänga med i de flesta högre studier. Det testar också "enklare matematik" eller som jag skulle uttrycka det, logik. Även detta är vital kunskap i att kunna läsa och tolka forskning på en basal nivå. När jag skrev det (1999?) testades även förmåga att snabbt förstå diagram, tabeller och kartor. Liksom logik är detta en förutsättning för att kunna tolka resultat i olika studier och rapporter. Vikten av engelsk läsförståelse torde inte behöva kommenteras. Det är förvisso riktigt att provet gynnar dem som skriver det många gånger, men jag förstår inte riktigt kritiken mot detta. Det står alla fritt att skriva det, flera gånger. Att provet även testar stresshantering är nog riktigt. Det är i mitt tycke också rimligt. En stor del av högre studier består av stresshantering och att på ett bra sätt kunna disponera sin tid. Att provet skulle vara defekt för att det inte testar "passion" är en mycket märklig ståndpunkt. Varför är det relevant?

De rapporter som David Loum Skantz hänvisar till har jag inte läst, men liknande. Det finns en sanning i att "teaching to the test" sänker kunskapsnivån generellt. Jag tror dock inte att högskoleprovet går att läsa till på det sättet, till skillnad från t.ex. USMLE (prov för att få konvertera utländsk till amerikansk läkarexamen) som faktiskt går utmärkt att studera till. Högskoleprovet testar generell förmåga, med stor tonvikt på läsförståelse och då framför allt snabbhet.

Man ska inte heller glömma att det finns människor som kanske inte passar in i gymnasieskolan. Som har sociala problem eller konflikter med lärare som driver ner deras betyg. För denna grupp människor är högskoleprovet en väg in på drömutbildningen.

Nej, behåll högskoleprovet som ett urvalsinstrument bland andra för högre utbildning!

Som ett personligt tips till dig, David, kan jag också nämna att flera läkarutbildningar, bland annat KI och Umeå, erbjuder prov- och intervjubaserad antagning. Där vägs flera faktorer in för antagningen än rena betyg. Jag kan dock varna för att du definitivt kommer behöva goda kunskaper i stresshantering, både under utbildningen och i ditt framtida yrkesliv. Du kommer också behöva lära dig en stor mängd "meningslösa ord" och memorera enorma mängder saker som du kanske har nytta av tio år senare men som i bästa fall räddar livet på någont för att du tänkte på något som alla andra glömt.

Lycka till med ansökningen, vi behöver bli fler!