Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 06:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hogskoleprovet-ger-inte-behorighet-till-hogre-studier/

DN Åsikt

DN Åsikt. Högskoleprovet ger inte behörighet till högre studier

Svar från Universitets- och högskolerådet.

Rätta artikel

Madeleine Sölvenäs ställer intressanta frågor om antagning till högskolestudier och högskoleprovet på DN.Åsikt den 31 maj. Debatten engagerar många, men tolkningarna av vad som gäller går ofta isär.

Det krävs grundläggande behörighet för högskolestudier för att bli antagen till en högskoleutbildning på grundnivå. Till många utbildningar krävs också särskild behörighet, det vill säga särskilda förkunskapskrav som är kopplade till utbildningens innehåll. Högskoleprovet i sig ger inte behörighet till högskolestudier – det är bara en andra chans för den som redan är behörig att bli antagen till en utbildning.

Högskoleförordningen reglerar fördelningen av platser till högskoleutbildningar. I kapitel 7 om tillträde till utbildningen står att vid urval till en utbildning ska minst en tredjedel av platserna fördelas på grundval av betyg, minst en tredjedel på grundval av resultat från högskoleprovet och högst en tredjedel utifrån urvalsgrunder som lärosätena själva beslutar om. Men i praktiken fördelas vanligtvis flest antal platser till sökande med betyg när det gäller program på grundnivå.

Universitets- och högskolerådet (UHR) jobbar ständigt mot det fusk som dessvärre förekommer på högskoleprovet. Förra sommaren skärpte regeringen och UHR reglerna så att allt fusk nu är straffbart.

Hösten 2016 stängde UHR av 51 provdeltagare efter konstaterat fusk och samtliga polisanmäldes. Ett fall hittills har lett till åtal och väntar på prövning i hovrätten.

Men det behövs fler åtgärder. UHR har lämnat förslag till regeringen om att ge provvakter rätt till kroppsvisitation vid misstanke om fusk och att införa sekretesskydd för den som tipsar om fusk.

I Tillträdesutredningens betänkande (SOU 2017:20 Tillträde för nybörjare – ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning) finns flera förslag som kan komma att förändra hur antagningen till högskoleutbildning i Sverige ska gå till. Utredningen lämnar förslag på att färre ska kunna antas via högskoleprovet och fler på betyg. Om dessa förslag blir verklighet återstår att se – UHR kommer att lämna sitt remissvar på betänkandet den 20 juni.