Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 07:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hogskoleprovets-orddel-lika-svar-for-unga-som-tidigare/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Högskoleprovets orddel lika svår för unga som tidigare”

Foto: Henrik Montgomery/TT

För personer i 20-årsåldern är orddelen i högskoleprovet lika krävande som tidigare. Antalet frågor har dock halverats sedan 2011, vilket ger utrymme för färre svåra ord, skriver provutvecklaren Maria Johansson.

Högskoleprovets verbala del består av 80 frågor som är jämnt fördelade på fyra delprov. Delproven är Ord (ordförståelse), Läs (svensk läsförståelse), Mek (meningskomplettering), och Elf (engelsk läsförståelse).

En bedömning av den språkliga delen enbart utifrån Ord-provet ger en ofullständig bild av vad provet mäter och hur svåra uppgifterna är. Särskilt vanskligt blir det när man bedömer svårighetsgraden enbart utifrån sin egen horisont och inte provtagarnas.

Det kan inte ses som särskilt anmärkningsvärt att läsvana och språkintresserade personer som är betydligt äldre än den genomsnittliga provtagaren får alla rätt på Ord-provet. För provtagarna, där de flesta är i 20-årsåldern, är dock provet lika svårt varje gång.

Dag Levander skriver att han vill minnas att frågorna var betydligt svårare för ett tiotal år sedan. Då bör man ha i åtanke att ordförrådet utökas med åren, så därför upplevs Ord-provet lättare ju äldre man blir.

Fram till 2011 bestod Ord-delen av 40 uppgifter, alltså närmare en tredjedel av provet. Före 2011 fanns det därmed utrymme för fler svåra ord än i dag, då antalet Ord-uppgifter reducerats till tjugo.

Ett tips till den intresserade är att ta en titt på delprovet MEK, där vi mäter ordförståelse i sammanhang. Mek-provet har inte lika stora skillnader mellan yngre och äldre provtagare, och där förekommer en hel del ord som kanske kan upplevas som mer utmanande.

DN Åsikt 31 oktober 2018 kl 11

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.