Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 13:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hoj-avgiften-och-gor-det-omojligt-att-fuska/

DN Åsikt

DN Åsikt. Höj avgiften och gör det omöjligt att fuska

Högskoleprovet är ett väldigt bra kunskapstest, men höj avgiften för provet drastiskt och gör det omöjligt att fuska.

Rätta artikel

Det är inte 13 års skolgång som ger behörighet till universitet, utan det betyg som delas ut från skolgången. Sådant betyg kan dessutom erhållas utan bevisad skolgång, nämligen genom särskild prövning i samtliga ämnen. En person kan alltså helt teoretiskt aldrig ha gått i skola och få skolbetyg.

I verkligheten kan givetvis inte någon få bra betyg utan att ha fått undervisning och utbildning. Detsamma gäller högskoleprovet. Det är ett kunskapstest. Inte någon kan få bra poäng på högskoleprovet utan att dessförinnan ha fått undervisning och utbildning under många år.

Det som är absurt är att det med sådan gränslös lätthet går att fuska sig till bra poäng på högskoleprovet. Det är emellertid varken svårt eller dyrt att lösa detta problem. Var och en som har fått över en viss normerad poäng, säg 1.5 av 2.0 möjliga, kan åläggas att göra om provet för att resultatet ska vara giltigt. Detta omprov bör då göras endast i särskild tentamenslokal på universitet, utrustat med störsändare som hindrar all trådlös radio- och teletrafik in i lokalen, men utrustad med kabelinternet och skärm på vilka frågorna släpps när provet börjar, samt, inte minst, fingeravtrycksläsare med tillbehör, så att inte någon med falsk legitimation någonsin kan göra provet i mer än en persons namn.

En omprovsavgift på 2.000 kr borde täcka kostnaderna. Svårt att göra frågor också till ett omprov? Ok, ha prov bara en gång per år. Hellre det, än att upp till 50-100 personer får omkring 2,0 poäng vid varje provtillfälle utan att vara berättigad till det.