Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hoj-riksdagssparren-till-10-procent-for-smapartierna/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Höj riksdagsspärren till 10 procent för småpartierna”

Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Alexander Mahmoud

Jan Björklunds nej till en alliansregering är ologiskt agerande med tanke på att Liberalerna nyligen röstade bort den rödgröna regeringen. Nu borde spärren till riksdagen höjas till 10 procent, skriver läsaren Birger Carlsson.

Rätta artikel

På onsdag sker en omröstning i riksdagen där Ulf Kristersson (M) lägger fram ett förslag till regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna. Liberalerna, riksdagens näst minsta parti med endast 5,5 procent av rösterna, vill inte ingå i regeringen med hänvisning till att partiet inte vill göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Beskedet från L-ledaren Jan Björklund är högst anmärkningsvärt. Så snart denna lek i sandlådan är över är det dags att höja lägsta nivån för att komma in till riksdagen.

Jan Björklund har ingen som helst omtanke och lojalitet för alliansen. På onsdag skrivs politik historia när han slutligen spräcker alliansen. Detta i ett enda syfte, att Liberalerna ska vara kvar i riksdagen i nästa val.

Låt mig bara påminna om att alliansen nyligen röstade bort statsminister Stefan Löfven (S). Detta skedde med ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Denna omröstning och stöd från SD var tydligen acceptabel för Björklund.

Han vill hellre se ett blocköverskridande samarbete med alliansen och Miljöpartiet. Denna taktiska manöver kommer svenska väljarna inte att gå på.

Alliansen och Miljöpartiet skulle endast få 45,6 procent av rösterna eller 159 mandat av 349 möjliga. I detta läge skulle SD ha samma vågmästarroll som vid en renodlad alliansregering.

Nu är det dags att höja lägstanivån för att komma in i riksdagen från 4 till 10 procent. Det är dessutom inte rimligt att alla dessa småpartier ska få samma medieutrymme som de större partierna.

Jag skulle gärna se ett Sverige med två eller möjligtvis tre partier. Oavsett om den är vänster eller höger är det bättre än dagens situation som resulterar i osäkerhet och oreda i svensk politik.

Det är minst sagt pinsamt att beskåda.