Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hoj-skatter-for-rika-for-att-oka-jamlikheten/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Höj skatterna för rika för att öka jämlikheten”

Villor vid vattnet i Danderyd norr om Stockholm.
Villor vid vattnet i Danderyd norr om Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Januaripartierna måste stoppa kollapsen för svensk jämlikhet. Skatterna för kapitalägare och höginkomsttagare måste höjas kraftigt, skriver Malin Malm, Emma Fastesson Lindgren och Jakob Segerlind i Socialdemokratiska studentförbundet.

Den svenska jämlikhetskollapsen syns i varje svensk stad. I Malmö lever var fjärde barn i fattigdom och över hela landet får försäkringspatienter gå före i sjukhuskön.

Samtidigt som det saknas omkring 90 miljarder kronor till välfärden. LO:s lönegranskning visar att en vd tjänade lika mycket som 61 arbetare tillsammans under 2018, en kraftig ökning sedan 1980 då en vd-lön likställdes med nio arbetarlöner.

Sverige har aldrig varit så rikt som i dag och aldrig tidigare har de funnit så många svenska miljardärer. Problemet är att de inte är rättvist beskattade. Till exempel betalar butiksbiträdet på Willys en större del av sin inkomst i skatt än butiken ägare, mångmiljardären Antonia Ax:son Johnson.

Ojämlikhet påverkar också ens framtida hälsa. Forskning har visat att ojämlikhet föder mer ojämlikhet. I Sverige lever de män som tjänar mest nio år längre än de som tjänar minst. Skillnaden mellan kvinnor är sju år. 

Rikare hushåll äter ofta mer hälsosamt än fattigare hushåll. Dessutom påverkar själva området man bor i hur man mår. Ett antal studier har visat på kausala granneffekter där människor i resurssvaga områden löper större risk för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar för att de påverkar varandra.

I det stora hela har jämlikhetskollapsen skapat ett svagare Sverige, ett land där ens framtid och dödsdatum bestäms efter vem dina föräldrar är och var du har möjlighet att bosätta dig. 

Jämlikhetskollapsen hade sin början under 80-talet då Sverige var världens mest jämlika land. Sedan dess har ojämlikheten ökat utan motstycke, faktiskt snabbast i hela världen. De svenskar som tjänar minst har inte fått det sämre i absoluta termer, men kapitalet i Sverige har centrerats till toppen och dragit ifrån.

Ännu en reform som ledde till ökade klyftor var jobbskatteavdragen. Samtidigt som många fick mer i plånboken fick de som lever på socialförsäkringsförmåner det relativt sämre eftersom de inte omfattades i Alliansens jobbskatteavdrag. Högern motiverade jobbskatteavdragen med att de skapade incitament för arbetslösa att ta ett jobb. Ändå gick störst andel av pengarna till de rikaste som löper minst risk att drabbas av arbetslöshet. 

Sist men inte minst får vi inte glömma det senaste bidraget till den växande kollapsen, januariavtalets borttagande av värnskatten i år.

För att stoppa en eskalering av jämlikhetskollapsen behövs ett nytt skattesystem. Enlig januariavtalet ska de fyra partierna förhandla fram ett nytt sådant system med syfte att ”utjämna dagens växande klyftor”. Januariparterna måste ta ansvar och stoppa jämlikhetskollapsen i Sverige.

I och med regeringens tidigare historik av skattesänkningar föreslår vi fyra reformer för att hjälpa januariparterna att komma i rätt riktning:

• En progressiv kapitalskatt där beskattning av kapitalvinster baseras på storleken av kapitalvinster.

• En avtrappning av jobbskatteavdraget för höginkomsttagare.

• Återinförande av arvs-, förmögenhets- och fastighetsskatten.

• Avskaffande av skatteavdrag som gynnar höginkomsttagare.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt