Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hojd-bensinskatt-kan-sprida-gula-vastarna-till-sverige/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Höjd bensinskatt kan sprida gula västarna till Sverige”

Protester av de gula västarna i Frankrike den 8 december. Foto: Andreas Bardell/TT

Höjda miljöskatter på bland annat bensin riskerar att sprida protester av de gula västarna till Sverige. Miljöpartiet talar gärna om höjda skatter i skatteväxlingen. Men skattesänkningar för vanliga löntagare talas det tyst om, skriver läsaren Anders Joost. 

Rätta artikel

I Sveriges Televisions ”Agenda” i söndags rabblade miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) upp en rad skatter som ska höjas för klimatets skull.  När hon fick frågan om vilka skatter som ska sänkas darrade hon däremot på rösten.

Till sist kom det fram: fördelaktigare rut-avdrag. Det sade hon till miljoner svenskar som inte ens kan drömma om att utnyttja ett rut-avdrag.

Miljöpartister har alltid varit osannolikt naiva. När de krävde att alla bensinmackar skulle ha en pump för förnyelsebart tvingades mängder av mackar att slå igen. Det skulle ha blivit för dyrt.

Och var finns alla småmackar? Jo, på landsbygden. Många på landsbygden formligen hatar MP, vilket är synd eftersom en hel del naturvänner faktiskt bor i naturen – det vi kallar glesbygd.

Alla länder delar just nu Lövins bekymmer. Vi vet hur det gick i Emmanuel Macrons Frankrike med de senaste månadernas våldsamma protester av de så kallade gula västarna.

I Kanada försöker den liberala premiärministern Justin Trudeaux en annan modell. Skatterna höjs, men varje medborgare får en check på mer än själva skattehöjningen. Vi får se hur det går, men just nu leder de konservativa i opinionsmätningarna med stora bensin- och dieselsänkningar på menyn.

Isabella Lövin sitter i en regering som inte klarat arbetslöshetsmålet, försämrat sjukförsäkringen och pensionerna och inte låter föräldrar få hjälp med att sondmata sina sjuka barn.

I valet om tre år åker troligen Liberalerna ur riksdagen och dessutom Miljöpartiet. Vad händer då? Sverigedemokraterna får 40 procent och hos grossisten blir det slut på alla gula västar.