Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 22:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/hona-av-en-fjader/

DN Åsikt

DN Åsikt. Höna av en fjäder

Det är ekologiskt bäst att använda fjädrar eftersom det ändå slaktas kycklingar. Visst kan man köpa plastfjädrar i stället. Men de är gjorda av någon annan del av naturen.

Enligt Djurens rätt slaktades 100 miljoner kycklingar i Sverige 2017. Jag antar att de hade fjädrar. Miljarder. Ronja Pyyaho tycker vi ska gräva ner dem istället för att sätta dem i påskriset.

Visst kan jag köpa plastfjädrar i stället. Men de är gjorda av någon annan del av naturen. Så jag står över det och väljer att återanvända en resurs, fågelfjädrar, som ändå verkar finns i stort överflöd eftersom Sverige är världens största kyckling-konsument.

Om varje familj har ett påskris med 20 fjädrar i blir det sammanlagt 100 miljoner fjädrar. En fjäder per avlivad kyckling. Att fokusera på en fjädern, stället för den uppätna kycklingen, är antagligen själva definitionen av begreppet ”höna av en fjäder”.