Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/humanisterna-agerar-aggressivt-mot-vissa-religioner/

DN Åsikt

DN Åsikt. Humanisterna agerar aggressivt mot kristendom och islam

Humanisternas ordförande Christer Sturmark (till höger) hälsar på tidigare inrikesministern Anders Ygeman (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vid den sekulära ceremonin på riksmötets öppnande 2016. Foto: Henrik Montgomery/TT

Förbundet Humanisterna säger sig värna det sekulära samhället och sträva efter att mänskliga rättigheter ska överordnas religiösa dogmer. Men föreningen är inhuman mot kristendom och islam, vilket påverkar regeringen. Däremot verkar yoga med ursprung i hinduismen accepteras.

I min uppväxt fick jag en bild av humanism som något bra för alla. Ibland sade mina föräldrar att det han eller hon gjorde var humant. Det är nog skillnad mellan att vara human och vara humanist. Men ändå.

I dag finns det något hos förbundet Humanisterna som jag upplever som aggressivt. Den visar gärna upp statistik på ett lågt antal kristna i landet: att 70 procent av svenska medborgare inte tror på en personlig gud och att 30 procent saknar gudstro.

Men vad har den basuneringen med deras motto om ett humanistiskt ställningstagande att göra? Vikten i att, som de uttrycker det, neutralisera konfessionella gruppers vilja i att uttrycka sig i skolverksamheter är ett av Humanisternas huvudargument.

Att någon inte har en gudstro och tycker att allt sådant har med inbillning att göra är bara att respektera. Men att aktivt markera den religiösa delen i vårt samhälle genom att agera lobbyister mot rikspolitiker för förändringar i rikets lagar är mer en riktad, aggressiv handling.

I ett av förreningens senaste medlemsbrev skriver Humanisterna att religiösa skolor måste förbjudas. Samtidigt ska alla veta att de själva erbjuder besök på kommunala skolor för att få beskriva sin egen livsåskådning.

Jag blir frustrerad när jag först ser att Humanisterna nyligen gav ut ett medlemsbrev där de tydligt skriver att religiösa skolor bör förbjudas – för att sedan konstatera att Socialdemokraterna går ut med att de ska driva detta i sin kommande valkampanj. Alla förstår att det största regeringspartiet inte beslutat detta genom att läsa en brevtext. Det krävs sannolikt mer återkommande samtal för att ett sådan beslut ska fattas.

Religiösa skolor ska alltså stängas ner, enligt Socialdemokraterna, trots att en del av dem ger elever bra skolresultat. Det är bara att gratulera Humanisternas styrka i att övertyga.

Men en tanke slår mig. Att tron på en personlig gud är av andlig natur förstår nog de flesta. Då blir det intressant att betrakta fenomenet yoga, som på många håll etableras hos nyfödda barn och uppåt i åldrarna.

Yoga är nu en religiös och starkt andlig del i hinduismen. Vet Humanisterna om det? Om så är fallet så borde de genast ge sig på den rikstäckande kommunala verksamheten.

Genom dessa välmenta hinduiska yogaövningar får barn samtidigt en första introduktion till en världsreligion. Om någon personal säger att de alltid har ett eget val att delta borde Humanisterna kräva ett förbud eftersom man måste anse att vuxna ändå riskerar att göra någon form av åverkan på barnens valfrihet.

Ska Humanisterna få regeringen att tvinga religiösa friskolor att att upphöra med en oftast väl fungerande skolverksamhet ska de i humanismens namn väl också stoppa yoga i kommunal verksamhet? Annars kan det se ut som om rikspolitiken har något särskilt emot kristendom och islam.