Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-24 04:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/humanisterna-attackerar-bristen-pa-belagg/

DN Åsikt

DN Åsikt. Humanisterna attackerar bristen på belägg

Jag skulle tro att Humanisternas påstådda attack på religiösa friskolor mer handlar om att förbundet vill att skolor ska lära ut kritiskt tänkande och teser med belägg. Ingetdera kan religion sägas leva upp till.

På intet sätt påstår jag mig veta förbundet Humanisternas ställningstagande eller åsiktspunkter. Ändock skulle jag vilja våga dryfta ett svar på Thomas Bergmans inlägg om Humanisternas aggressiva agerande mot kristendom och islam.

Jag tycker att jämförelsen med yoga visar på en påtaglig brist av förståelse jag upplever hos många av de religiösa som skrivit i detta ämne. En stor andel av mina vänner, inklusive jag själv, sysslar med yoga i någon utsträckning. Ingen har ens nämnt ordet hinduism eller något därvid relaterat, än mindre konverterat eller ens kontemplerat. Finns det inslag av hinduism? Absolut! Men alla mina ateistiska vänner och familjemedlemmar sätter likväl upp stjärnor i fönstren innan de firar jul.

Hudargumentet dock, som tycks gå Thomas Bergman och flera av hans debattbröder förbi, är att skolan bör endast lära ut saker till våra barn som det finns belägg för. Det finns inget belägg för de ”fakta” som religion framhåller, snarare ett brett utbud av motbevis.

Religionshistoria och religionskunskap ska givetvis läras ut – det är inte det vi talar om. Det som är fel att lära ut att Jesus Kristus är den enda frälsaren, att Adam och Eva är en hållbar motkandidat till evolution eller att Noah packade en båt full med djur och att en sådan flodvåg förekom.  

Jag tror jag det var Ricky Gervais som förklarade på ett sätt jag tyckte var påvisande, när han sade att om vi brände alla religiösa böcker och alla naturläroböcker, och nollställde alla människor så skulle vi tusen år från nu inte ha ”återuppfunnit” en enda av religionsböckerna, men däremot varenda naturlärobok. Dessa fakta kan återupptäckas gång på gång. Det är därför vi kallar dem just fakta.

Så om ni vill förespråka att religiösa friskolor ska få finnas, argumentera då varför man ska få lära ut att till exempel kristendom är den sanna läran samt dess ritualer och traditioner.  Resten av läroplanen tror jag vi är överens om.